НОВИНИ

Огнена стихия в Гърция: Над 50 са жертвите на пожарите в южната ни съседка

Огнен ад в Гърция. Пожарите взеха вече над 50 жертви, сред които и деца. Над 100 души са приети в болница. Страната поиска международна помощ. Пожарите унищожиха десетки къщи и коли. Туристи и местни жители бяха принудени да бягат към плажовете източно от Атина. Полицията издирва група датски туристи, които влезли в морето, за да се спасят. Няма информация за пострадали българи, а в посолството ни в гръцката столица е сформиран кризисен щаб. Гореща телефонна линия за българи: +30 6937 096 220

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:13, 24.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Ситуацията с горските пожари около Атина е извън контрол. Това призна гръцкият премиер Алексис Ципрас, след като бе информиран в Центъра за операции на пожарната служба и предупреди, че тази нощ ще бъде изключително трудна.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Това е труден момент за района на Атика, трудна нощ за Гърция! Към момента повече от 600 мъже и жени от пожарната служба и 300 пожарни коли са мобилизирани на три огнени фронта.
;

Усилията са в три района - до градчето Каламос, където пожарът е частично локализиран, в Кинета, където е извън контрол, и при Нео Вуцас, където са концентрирани усилията на пожарникарите, защото граждани са останали в домовете си и са в огнен капан.

Костас Лаганос, жител на Мати: За щастие морето бе тук и ние се насочихме натам. Пламъците ни преследваха и горяха гърбовете ни. Напомни ми за изригването на Везувий през 1979 г. в Помпей. Казах си, че трябва да бягаме, за да се спасим. Ужасно!
Нана Лагану, жителка на Мати: Огънят се разпространяваше много бързо и не можехме да разберем какво става. За първи път виждам подобно нещо.

Някои от засегнатите граждани обвиняват държавата в липсата на реакция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експертите от БАБХ взимат нови проби от стадата с овце и кози
Експертите от БАБХ взимат нови проби от стадата с овце и кози
Обявен е оранжев код за обилни валежи в 11 области у нас
Обявен е оранжев код за обилни валежи в 11 области у нас