НОВИНИ

Огнища на птичи грип в Пазарджик и Кърджали

Има обявено огнище на птичи грип в Пазарджик, след откриването на две мъртви ушати сови, заразени с болестта, каза директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Петко Митев. Той обясни, че със заповед на директора на БАБХ се определят двете зони, в които ще трябва да бъдат извършвани наблюдение, ограничение за придвижване и пазар за животни.

bnt avatar logo
от Агенция "Фокус" / БТА
11:15, 03.01.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още
огнища птичи грип пазарджик кърджали

„Това ще бъде подкрепено с решение на Областната и общинската епизоотична комисии. Засега е определена 3-километрова зона, която включва град Пазарджик. Определена е и 10-километрова зона, в която ще се осъществява надзор за състоянието. Тази зона обхваща съседните на Пазарджик села. От община Пещера само село Капитан Димитриево влиза в нея“, коментира д-р Митев. Той допълни, че са обявени и телефони, на които могат да се подават сигнали, ако има намерени други мъртви прелетни птици.


Огнище от инфлуенца по птиците /птичи грип/ е било установено в два частни имота по брега на яз."Студен кладенец" на територията на община Кърджали. Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. От там уточниха, че сигналът за повишена смъртност сред птиците е бил подаден от стопаните на 29 декември, а на 1 януари резултатите от направените изследвания в лаборатория в столицата са потвърдили заболяването инфлуенца по птиците.

В периметъра на засегнатата зона са били умъртвени по хуманен начин близо 250 кокошки и 180 патици. Собствениците им ще бъдат обезщетени на база определени от Националния статистически институт цени, уточняват от Областната дирекция. От там посочват, че най-вероятната причина за появата на заболяването в двете стопанства са диви водоплаващи птици, които в момента обитават акваторията на яз. "Студен кладенец".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха грипна епидемия и в Стара Загора, ваканцията на учениците е удължена
Обявиха грипна епидемия и в Стара Загора, ваканцията на учениците е удължена
Няма да се изграждат центрове за бежанци на територията на Община Кюстендил
Няма да се изграждат центрове за бежанци на територията на Община Кюстендил