Огнище на нюкасълска болест по птиците избухна в румънския окръг Кълъраш, само на 11 километра от Силистра. След като хиляди птици бяха заразени, румънската служба за ветеринарна и хранителна безопасност е предупредила българските власти. От Агенцията по безопасност на храните у нас извършват засилен контрол на биосигурността в птицефермите в страната. Болестта не е животозастрашаваща за хората.

Взривът на нюкасълска болест е регистриран в индустриална птицеферма в окръг Кълъраш. Заразени са близо 7 хиляди птици, а около четири хиляди са мъртви. Ветеринарната служба в Кълъраш твърди, че огнището вече е овладяно. В заразения обект е извършена дезинфекция и тече 20-дневният карантинен срок. Птиците от съседните ферми са ваксинирани. Засега личните стопанства не са засегнати, но жителите на съседните на Кълъраш села са притеснени. В почти всеки двор се отглеждат кокошки.

"Кокошките ми са много, а болестта е лоша - може всичките да измрат".
"Засега няма проблеми с птиците, дано не дойде болестта, че знаем какъв проблем беше африканската чума".

У нас в началото на годината беше регистриран случай на нюкасълска болест в лично стопанство край Кърджали.

Д-р Георги Дяков - директор на областната дирекция по безопасност на храните - Русе: Малките стопанства, където няма въведени мерки за биосигурност, по-лесно биват заразени, там щетите са по-малки, но пък така се разпространява заболяването.

Нюкасълската болест се предава чрез директен контакт със заразени птици, фураж, дори и чрез облеклото на хората. Вирусът може да се разпространи и от водоплаващите птици по река Дунав върху домашните.

Д-р Николай Ненов - областна дирекция по безопасност на храните - Русе: Освен висока смъртност, първите признаци са рязко спадане на яйцеснасянето, умърлушеност, по-малко консумиране на фураж.
Иванка Войкова: Притесняваме се, затова не ги пускаме, стоят затворени в дворчето.

За да не се разпространи вирусът и у нас, в Силистра на двата контролно-пропускателни пункта се дезинфекцират всички превозни средства.

Д-р Себахтин Халид - директор на областната дирекция по безопасност на храните - Силистра: Колегите, които са там, проверяват за хранителни продукти от свински, сега и от птичи произход.

Според ветеринарните лекари няма опасност от нюкасълска болест в птицефермите у нас, тъй като те са с висока биосигурност.

Д-р Себахтин Халид - директор на областната дирекция по безопасност на храните - Силистра: Пилетата се ваксинират на първия ден срещу заболяването и на 12-я, така че няма никаква опасност. Фуражът също вътрешно се доставя, няма внос на фураж.

Въпреки това се вземат проби за анализ, както в птицефермите, така и от водоплаващите птици.

Болестта не е опасна за живота на хората, но има случаи, в които могат да се заразят. Признаците са поява на конюнктивит, а заболяването протича леко.