НОВИНИ

​Огнище на птичи грип е установено в животновъден обект в село Стефаново

Огнище на птичи грип е установено в животновъден обект в добричкото село Стефаново. Във фермата се отглеждат около 11 000 гъски, които ще бъдат унищожени. Достъпът до фермата е забранен.

bnt avatar logo
от Петя Николаева, Николай Колев
18:32, 20.10.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
​огнище птичи грип установено животновъден обект село стефаново

По решение на областната епизодична комисия е поставен полицейски пост, който да ограничава достъпа до фермата. Определени са двете зони - 3-километрова и 10-километрова, в които се забранява търговията и превозването на птици и яйца за люпене. От "Агенцията по храните" уверяват, че риск за хората няма.

Д-р Анелия Андонова-директор на БАБХ Добрич: По принцип опасност за хората в село Стефаново и в цялата три и 10-километрова зона няма. Възможно е заразяване на тези работници, които работят пряко с птиците. Но като цяло заболяването протича с много леки симптоми.

Фермата е извън село Стефаново.

Марин Хаджийски - кмет на с. Стефаново: Мисля, че те са някаква специална порода, за запазване на гена на тези патици. Това мисля, че е втори център в света, първи в Европа, мисля че са китайски.

Хората от селото отглеждат около 800 птици. Всички са предупредени да ги държат на закрито.

Марин Хаджийски - кмет на с. Стефаново: Паника няма, хората са спокойни, съвсем спокойно им обясняваме за случилото се. Всеки приема нещата спокойно и трезво. Мисля, че и компетентните органи специалисти трябва да си свършат работата и тази зараза да бъде унищожена.

Все още не е ясно кой е източникът на заразата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
90% от случаите на трафик на хора стават чрез интернет
90% от случаите на трафик на хора стават чрез интернет
Финансови прогнози по мимиките на лицето
Финансови прогнози по мимиките на лицето