Не съм извършил нито едно уволнение в администрацията на Министерски съвет, нито една смяна, 22 областни управители бяха освободени, както и 27 от зам.-областни управители, каза по време на изслушването си в парламента Огнян Герджиков. Справката на назначените и уволненията ще бъде публично достояние след 1 май, каза служебният премиер.

Депутатите изсушаха Огнян Герджиков за извършени кадрови промени

Депутатите изсушаха Огнян Герджиков за извършени кадрови промени

Парламентът изслушва служебния премиер Огнян Герджиков относно извършени кадрови промени в рамките на управлението на служебното правителство. Това бе...

Това не е нещо ново. Служебният кабинет на Софиянски освободи всички, а този на Близнашки - 17. Това е нещо нормално в нашата практика, добави служебният премиер.

Огнян Герджиков обясни, че само преди 24 часа е научил за изслушването. И само от уважение към институциите екипът ми и аз успяхме да се подготвим, каза той. Герджиков изчете списък с извършените кадрови промени в агенции и министерства и мотивите за тях.

Служебният премиер отрече да е приемал или говорил преди изборите, с който и да е политически лидер:

Огнян Герджиков, служебен премиер: Имал съм разговори с г-н Борисов, не са много, но са полезни и необходими. Поканих г-н Борисов заедно с експерти в НС за обсъждане на темите за "Газпром". Това са нормални неща, това го правих след изборите, но преди изборите не съм говорил и приемал нито един лидер на политическа партия.

На въпрос колко пъти е говорил с Корнелия Нинова той каза, че нито веднъж не е общувал с нея по телефона.

Отрече също да е имало какъвто и да е "чадър" върху правителството, включително и в сферата на здравеопазването.

Справката на назначените и уволненията ще бъде публично достояние след 1 май, каза служебният премиер.

Огнян Герджиков, служебен премиер: Допускам, че някои от кадровите промени не са изцяло оправдани, всички министри, които са извършили подобни промени, са имали свои мотиви и е хубаво да ги чуете от тях.

Нямах възможност да знам във всички министерства какви са конкретните мотивите, каза още той.

Огнян Герджиков категорично отрече да е имало натиск върху решенията му:

Огнян Герджиков, служебен премиер: Никакъв натиск върху мен не е оказван, нито за назначения, нито за промени. От нито една посока не е имало такъв натиск.