НОВИНИ

Огнян Герджиков ще връчи папка с препоръки към новия кабинет

Огнян Герджиков ще връчи папка с предложения на бъдещия премиер на страната. Документът ще съдържа препоръки към новия кабинет. Това каза в Босилеград служебният премиер след среща с националния съвет на българското малцинство. В Босилеград Огнян Герджиков проведе работна среща с министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич. На нея пред българския премиер е бил поставен въпросът за една гранична контрола на границата между двете държави, която да улесни трафика.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:04, 13.04.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Сред препоръките в папката до следващия премиер със сигурност ще има такива, които засягат проблемите на българите в западните покрайнини. Това заяви служебният премиер след среща с българската общност. Препоръките ще са свързани основно с образованието и стимулирането на икономиката чрез инвестиции в района.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: Аз ще му ги връча и ще ходатайствам пред него да се опита в рамките на неговия вече дълъг мандат, ако не всички, то поне част от проблемите да бъдат решавани. Аз смятам, че всички държавни мъже сме длъжни да надграждаме. Аз смятам, че Бойко Борисов няма да откаже папката, която му подготвям.

След общината премиерът посети и местното училище, където се срещна с министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич. В училището има няколко български паралелки. Учители и ученици разказват, че трудностите тук са свързани основно с липсата на преведени учебници.

Божила, ученичка: Много ни е трудно без учебниците. По някои от предметите превеждаме от сръбски на български.

Анита Пенева, учителка: Колегите се опитват да превеждат вкъщи и по този начин да осигурят добро обучение.

Герджиков и Дачич се поклониха пред паметника на Васил Левски в града. Пред медиите сръбският външен министър заяви, че ще се старае да работи за стабилни отношения между двете държави и допълни, че е важно да се подпомогне икономическото развитие на този край.

Ивица Дачич, първи вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия: Интересът ни е заедно да направим икономически план за това място, в което живеят българи в Сърбия. Да има къде да работят, за да не мигрират в Белград или София.

В новата история на България това е първото посещение на министър-председател в Босилеград. Последната визита е била на Стефан Стамболов през 1890 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия ще плати 3 милиона евро обезщетение на близките на загиналите в Беслан
Русия ще плати 3 милиона евро обезщетение на близките на загиналите в Беслан
Граничарите, обвинени в убийство отказаха да дават обяснения по делото
Граничарите, обвинени в убийство отказаха да дават обяснения по делото