НОВИНИ

Огнян Златев за срещата ЕС-Турция: Тя е еднакво важна и за двете страни

Според ръководителя на представителството на ЕК в България Огнян Златев срещата във Варна между ЕС и Турция е важна с това, че показва желание диалогът да продължи. Според него тя е еднакво важна и за двете страни, като допълни, че е нормално ЕС да изрази притесненията си за случващото се в Турция и няма намерение да прави компромиси с нея.

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 23.03.2018
Чете се за: 01:09 мин.
По света

ЕС има право да изкаже притесненията си на глас, заяви Огнян Златев. В заключенията на лидерите се вижда общата позиция на ЕС - факт е, че Съюзът е притеснен от случващото се в Турция, но тя остава един от основните му партньори, допълни той.

Огнян Златев: Единна е позицията на ЕС, че диалогът с Турция трябва да продължи. Когато виждаме, че имаме поводи за притеснения, свързани с нарушаване на човешките права или нещо друго, ние го казваме.

Срещата във Варна ще е еднакво важна и за двете страни - ЕС и Турция, заяви Огнян Златев, защото могат само да спечелят от провеждането на честен диалог.

;

Около средствата на ЕС трябва да се разбунят няколко митове, заяви Златев. Те не са за турския държавен бюджет, а да се помогне на сирийските бежанци в Турция. Средствата по първия транш вече дават резултат.

Огнян Златев: По отношение на втория транш има споразумение. Той ще е в размер на три милиарда и един милиард ще дойде от Европесйкия бюджет, а другите два милиарда ще са вноски на държавите-членки.

Цифрите се използват спекулативно, заяви Златев. Той обясни думите на Ердоган, че бежанците няма да останат вечно в Турция с надеждата, че конфликтът по родните им места ще се разреши и те ще могат да се завърнат.

Огнян Златев: Не считам, че сме в ситуация да правим отстъпки един на друг, а трябва да вървим един към друг.
;

Въпросът с визите на турските граждани за ЕС е лесен за обяснение, заяви Златев. За да получи визова либерализация, Турция трябва да изпълни определени условия, които все още не е, допълни той. Турция е петият по големина търговски партньор на ЕС, но заради определени притеснения на държави-членки митническият режим няма да се либерализира.

Върховенството на закона и спазването на човешките права са основолагащи принципи, припомни Златев. С нарушаването им в Турция страната се отдалечава от ЕС, допълни той.

Важното е, че и двете страни имат интерес диалогът да продължава.

;

Решението за отзоваването на посланика на ЕС в Москва е единодушно и информацията, която лидерите имат, е била достатъчна да се убедят, че има висока степен на вероятност Русия да стои зад отравянето на бившия ѝ шпионин Скрипал. Това е дипломатически ход, който не означава, че дипломатическите отношения са прекратени, заяви Златев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой гимнастички на Световната купа в София (ВИДЕО)
Рекорден брой гимнастички на Световната купа в София (ВИДЕО)
ЕС има единна позиция за срещата с Турция във Варна
ЕС има единна позиция за срещата с Турция във Варна