Въоръжен грабеж във федералния монетен двор в Мексико. Откраднати са златни монети на стойност над два милиона долара.

Зрелищен грабеж посред бял ден в мексиканската столица. Заподозрени за деянието са двама мъже. Обирът е бил извършен, в момент когато трезорът бил оставен отворен.

Марко Медина, служител в монетния двор: Истината е, че не знам какво се е случило. Видях във Фейсбук и в новините. Не е имало шум или нещо необичайно в сградата. По-късно достъпът до нея беше спрян. Едва на обяд разбрахме за случая.

Според информацията, известна до момента, мъжете нахлули сутринта в клон на "Каса де монеда" и отнели оръжието на охранител. Единият от грабителите влязъл в трезора и напълнил раница със 1567 златни монети, часовници и други ценни вещи.

Тези монети, наречени "сентенариос", имат номинална стойност 50 мексикански песос, но се продават пъти по-скъпо на равностойността на 1610 долара. Общата сума на откраднатото се оценява на около 2,5 милиона долара.

Серхио Перес, местен жител: Напълно сме изоставени. Това показва несигурност. Много хора са пострадали от обири, но как е възможно това се случи при толкова много полиция.

Такива монети се правят от 1921 година, а чистотата на златото е 90 процента.