НОВИНИ

Ограничават дейността на чужди проповедници у нас

Дипломите на чуждите проповедници да минават през одобрение от Министерството на образованието и Дирекцията по вероизповеданията, е една от мерките срещу навлизането на радикален ислям у нас, обсъдени днес от вицепремиера Красимир Каракачанов, специалните служби и силовите министерства. Обмисля се още да бъде забранено чужди граждани да са начело на вероизповеданията у нас. Според вицепремиера трябва да се забрани и финансирането на вероизповедания от чужбина, чрез фондации и други организации, а имамите да се обучават в България.

Александър Марков
от Александър Марков А. Андреева, М. Балканска
17:52, 19.10.2017
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Идеята е промените да се отнасят до всички вероизповедания: католици, протестанти, евангелисти, мюсюлмани, православни. Имамите да се обучават у нас - във факултет или Висш ислямски институт, обясни вицепремиерът Красимир Каракачанов.

;
Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на отбраната - Да, завършил си във Ватикана, завършил си в Москва и идваш, представяш си дипломата в МОМН и, според това какво си учил, има учебен план, който си завършил, според това какво си учил, се преценява дали ти се лицензира дипломата. Но ако се види, че си завършил Частния ислямски университет в град Зарка, родният град на Заркауи, и си учил 10 години там - извинявайте, на какво основание?
;

От Главното мюфтийство смятат, че е право на всеки да избира дали в България или в чужбина да се обучава.

;
Джелал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство - По тази логика трябва да забраним и на тези хора, които са завършили химия, физика, математика и всички останали дисциплини, които са учили в чужбина, да забраним и на тях да работят в България. 02:10 - Ние сме за в България да се обучават нашите хора, които искат да стават духовници, за да могат да остават в България. Но за съжаление, тъй като Висшият ислямски институт от 27 години насам не е акредитиран, нашите хора са принудени да излязат в чужбина и да учат в чужбина.
;

Обмисля се още да се забрани финансирането на вероизповедания у нас от чужбина чрез фондации и други организации.

;
Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на отбраната - Финансиране от чужбина, това включва, разбира се, и република Турция. От чужбина. Не е нормално чужда държава да финансира твои училища и да заплаща заплатите на твои проповедници.
;

От мюфтийството обясниха, че единствената външна помощ, която са получавали, е от Турция по Договор от 1998 година, който, обаче, България едностранно е прекратила.

;
Джелал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство - В момента де факто нямаме средства за заплати на имамите. И кажете ми - забраняваме външни, забраняваме вътрешни, забраняваме, забраняваме, ще се намери кой да дойде в България с куфарчетата и тогава вече наистина държавата няма да може да ги контролира и тогава вече наистина ще почне големият проблем на самата държава с радикално мислещи хора.
;

Главният секретар на Мюфтийството Джелал Фаик е категоричен, че Мюфтийството първо би засякло проповядващи радикален ислям у нас.

;
Джелал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство - Ако наистина ние видим и разберем, че има хора, които проповядват радикални елементи, бъдете сигурни, че ние първи ще го уличим в това нещо. Ние няма да позволим това нещо.
;

Според свещеници в католическата и арменска църква, идеите за промени в закона, които да засегнат и тях не са добри.

;
отец Валтер Горра, свещеник в Католическа църква "Свети Павел от кръста" - Русе - Според мен, това не е добра посока, защото така наистина тези, които правят, тези, които организират тези атентати, ще бъдат победителите над всички нас.
;
отец Дирайр Хадавян, свещеник в Арменска апостолическа църква "Св. Богородица" - Русе - Не трябва да има, според мен, ограничение за духовници, представители на такива църкви и на такива ислямски училища, защото вярата трябва да се преподава по възможно най-добрия, най-чистия вид.
;

Предлаганите промени ще се обсъждат до края на месеца, целта е да бъдат приети до края на годината, обясни вицепремиерът Каракачанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От БСП поискаха оставки заради оградата по границата с Турция
От БСП поискаха оставки заради оградата по границата с Турция
Все повече ресторантьори от Пернишкия регион залагат на български месни продукти
Все повече ресторантьори от Пернишкия регион залагат на български месни продукти