НОВИНИ

Ограничават обезщетенията за безработица

Заради промяна заложена в проектобюджета на НОИ за догодина всъщност по-малко хора ще могат да се възползват от обезщетенията, когато останат без работа. Според експерти най-ощетените ще са хората на сезонна заетост. Какво налага ограничаването на обезщетенията в период с ниска безработица?

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:59, 20.10.2017
7353
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

Догодина ще има по-строги условия за отпускане на обезщетенията за безработица. В момента всеки може да се регистрира в бюрото по труда и да получава обезщетение стига да е работил 9 от последните 15 месеца. Новото предложение - ще трябва да сте работили цяла година от последните 18 месеца.

Разчетите показват - близо 6000 души по-малко ще могат да получават обезщетения за безработица през 2018-та година. Във Варна, където заради летния сезон обичайно се търсят много хора по курортите, проблемът е най-осезаем.

Пламен Косев, собственик на хотел: Демотивираме служителите, първо че зимният период е много по-тежък от летния, разходите са по-големи. Много голяма част от служителите поради това законодателство да заминават за чужбина. По този начин ще влошим кризата с кадрите.
;

Хотелиерите във Варна настояват условието за получаване на обезщетението за безработица да се облекчи и срокът да се съкрати. Казват, че дори и сега им е трудно да задържат кадрите си.

Пламен Косев, собственик на хотел: При положение, че сезонът е 3-4 месеца, то 9 месеца е твърде голям периода, в който ние можем да си позволим да ги осигуряваме. Това, което ние правим в момента, по-рано наемаме служителите и ги задържаме малко повече, опитваме се поне 6 месеца да имат непрекъснат стаж при нас.

Синдикатите също не одобриха промяната.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Според нас ще лиши много голяма част от сезонните работници изцяло от достъпа до системата, макар че си правят вноски и в един момент, когато те имат нужда и останат без работа, няма да могат да ползват.

Според социалният министър обаче ощетени почти няма да има.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: По-скоро то ще позволи в определени ситуации да имат право на обезщетение за безработица.

Мярката ще спести на НОИ 63 милиона лева. И това е една от причините тя да се въведе, въпреки че на пазара в момента няма много безработни.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Разходът за това плащане в бюджета на ДОО расте и тази година ще надхвърли 400 милиона лева, което е нелогично в тенденция на свиване на безработицата. Не сме в ситуация в която да няма работа и съответно да провеждаме политики по облекчаване на достъпа на това обезщетение.

В промените е заложено да се увеличи минималното обезщетение за безработица - от 7,20 на 9 лева.

Новата промяна с болничните е другата тема на раздор между социалните партньори и властта - в бюджета на Държавното обществено осигуряване е предвидено болничните да се намалят. В първите три дни, които плащат работодателите вместо 70 на сто от брутната ни заплата, да плащат 50% - за да облекчат разходите си. И бизнес, и синдикати обаче са против - и предлагат НОИ да плаща болничните. Според тях проблемът е в липсата на контрол.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Над 500 милиона лева се плащат от бюджета на ДОО всяка година за временна неработоспособност за всички ни е ясно че има сериозни злоупотреби. Предложението, което е направено, има за цел да ограничи тези злоупотреби и да ограничи мотивацията на хора които реално не са болни но съответно търсят този болничен.
Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“: Тия неща няма да станат с финансови инструменти както много други неща се опитват така да станат като стиснем някого за гушата, той незабавно ще направи някакви реформи.
Васил Велев, предс. на Асоциация на индустриалния капитал в България: Не подкрепяме тази промяна. Нашето предложение е да се възстанови това, което беше преди кризата, да се въведе режимът какъвто беше, а НОИ да се вземе в ръце и да упражни контрол.
;

В проектобюджета е заложено да се повишат и детските надбавки. Ето и заложените увеличения в зависимост от броя на децата в семейството. Увеличава се подоходният критерий за отпускане на надбавките. Така за доход между 400 и 500 лева на човек от семейството ще се изплаща само 80 на сто от надбавките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таско Ерменков: Имаме съмнения, че с парите за оградата са пълнени нечии джобове
Таско Ерменков: Имаме съмнения, че с парите за оградата са пълнени нечии джобове
Астрономическата обсерватория в Борисовата градина отваря врати за посетители
Астрономическата обсерватория в Борисовата градина отваря врати за посетители