Австрия ще разреши пробно на шофьорите да завиват надясно на червен светофар. Според властите така ще се улесни трафикът. Поправката беше приета в парламента. Критиката на опозицията е, че завиването на червен светофар ще застраши безопасността на пешеходците.

Испания пък наложи ограничение на скоростта по националните пътища от 100 на 90 км. Мярката се въвежда, за да се намалят произшествията.

Ограничението за 90 км в час е в сила от днес и засяга всички двупосочни пътища от националната мрежа, които са без централен разделител. Според статистиката през последните пет години на такива пътища са станали около 80% от инцидентите.

Само миналата година по рисковите участъци са загинали около 880 души. И при почти всички случаи причината за катастрофите е била загуба на контрол заради шофиране с несъобразена скорост. Факти, които накараха властите да наложат ограничението.

Мярката засяга 7000 км от националната пътна мрежа на Испания. В повечето европейски държави ограничението за скоростта по двупосочните пътища е 90 км в час.

Във Великобритания и Швеция разрешената скорост е 80 км в час. Според шведско проучване по-строгото ограничение спасява около 14 живота годишно в скандинавската държава.