Нидерландия с мерки срещу мръсния въздух. Страната намалява скоростта по пътищата в светлата част на деня от 130 на 100 км/ч. Мярката е част от план за намаляване на вредните емисии азотен оксид, който ще влезе в сила през 2020 г.

Според новите правила, движението със 130 км/ч ще е възможно между 19 и 6 часа. Експертите са изчислили, че в този интервал от време се движат между 8 и 10 % от потока автомобили. Дори при 100 км/ч обаче количествата азотен оксид ще бъдат значителни, особено в районите на големите градове като Амстердам, Ротердам, Хага и Утрехт.

Кризата с азотното съединение е толкова голяма, че Холандия замрази редица мащабни инфраструктурни проекти. Планът на правителството на премиера Марк Рюте се приема противоречиво. Той не скри разочарованието си от критиките и каза, че мерките са неприятни, но залогът е много голям и става дума за бъдещето на страната.

Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия: Мерките са отвратителни, никой не ги харесва, но в дългосрочен план така е по-добре. Необходими са, защото ще предпазят Нидерландия от застой. И най-вече от безсмислена загуба на работни места.

Въпреки недоволството, подготовката за влизането в сила на мерките е в ход. Изработват се новите пътни знаци.

Жак Годийн: Ще направим много такива знаци, но на тях ще има надпис, който ще гласи, че от 19 до нула часа може да шофирате със 130 км/ч.

Така скоростта за движение по пътищата през деня в Нидерлнадния ще стане една от най-ниските в Европа.