Гласуването за председател и ръководни органи на партията се забави с няколко часа и се очаква да приключи след полунощ. Първите резултати от вота трябва да станат ясни късно вечерта или утре сутринта.

© Надежда Василева

Огромни опашки от чакащи да гласуват социалисти се изви след 22.30 часа пред зала 6 на НДК, видя нашият репортер Надежда Василева. Над 700 делегати, които участват в 49-я конгрес на БСП трябва да изберат председател и ръководни органи на партията.

Гласуването започна в 23 часа и се очаква да приключи след полунощ.

Социалистите гласуват с 4 бюлетини в различен цвят - за председател, за членове на Националния съвет, Контролна комисия и ръководство на комисията.

Петима кандидати се борят за лидерския пост на БСП. Това са Михаил Миков, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Гергов.

Ако има кандидат, който е събрал 50% + 1 от гласовете, това ще е новият лидер на БСП. Ако няма такъв - първите двама, събрали най-много гласове, ще отидат на балотаж. Очаква се, ако има балотаж, той да се проведе в утрешния ден. Резултатите от него ще са ясни в ранните следобедни часове.

Повече за днешния ден на конгреса на БСП можете да научите ТУК

© Надежда Василева