НОВИНИ

​Океанските вълни стават по-силни

Океанските вълни стават по-силни и по-разрушителни с всяка изминала година заради покачващите се температури на водата, съобщи Сайънс алърт.

bnt avatar logo
от БТА
14:17, 20.01.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Още
​океанските вълни стават силни

Учени от университета на Кантабрия са установили взаимна зависимост между затоплящите се океани и големината и силата на вълните, според която колкото повече се покачват температурите, толкова по-разрушителни ще стават океаните.

Океанските вълни се появяват от взаимодействието между атмосферата и водата. Затова не е изненадващо, че промените в климата влияят и върху тях. Досега обаче тази връзка не е изследвана. Макар и да е известно, че скоростта на вятъра и височината на вълните се увеличават в някои части на океана, локалните причини за това не са проучени. Испанските учени за първи път свързват тези явления.

;

Промените в климата постепенно затоплят океанската повърхност. Тя влияят и върху моделите на ветровете и това засилва вълните. Учените са използвали данни за ветровете, вълните и температурата на морската повърхност от 1948 г. до 2017 г. Анализът им показва, че силата на вълните се е увеличавала с 0,47 процента годишно в света, а след 1994 г. стойностите са нараснали до 2,33 годишно.

Това може да не звучи много, но в някои части на света промените са по-драматични, например в тропическия Тихи океан, а оттам и в части от централния Северен Тихи океан и в Южния океан около Антарктика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов към съпартийците: Ако не ви светне червена лампичка, ще ви светна синя
Борисов към съпартийците: Ако не ви светне червена лампичка, ще ви светна синя
​Зелената книга спечели за най-добър филм на Гилдията на продуцентите
​"Зелената книга" спечели за най-добър филм на Гилдията на продуцентите