НОВИНИ

Заподозряха като съучастник охранителя на крана при паметника на НДК

Повторната проверка на полицията показва - Подпалвачите са се промъкнали в непосредствена близост до крана, а не са хвърлили т.н. коктейл " Моллотов".

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:45, 10.07.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

От общинска полиция иззели записите от всички камери в непосредствена близост до загражденията на паметника "1300 години България" . На тях обаче не се вижда подпалвача.

ст. комисар Ивайло Иванов - директор на СДВР: Отхвърляме версията засега да е запален крана с бутилка, която да е хвърлена отвънка. Клониме към версията, че самия кран е полят вътре с нещо и човекът е бил вътре зад загражденията и не се вижда на тоя етап към камерите. Затова една отверсиите, по която се работи е да е съпричастен и пазачът, който е охранявал обекта, което в момента се проверява.

Пазачът е разпитан като свидетел, а от днес паметникът ще има и денонощна полицейска охрана. Председателят на столичния общински Елен Герджиков съвет реагира остро на случая с опожарения кран.

Елен Герджиков , председател на Столичния общински съвет: Стойността на крана никак не е малка, но по-обезпокоителното за мен е наистина, че извършителите не са помислили за възможността да пострадат случайни минувачи. Наистина можеше да има пострадали хора, защото този кран е огромен и при неговото падане не е ясно какви щяха да са последствията.

Герджиков напомни, че решението за демонтажа на паметника е от 2014г. и през това време не е имало желаещи да направят каквото и да било за запазването му.

Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет: Нещото, което ние искахме да направим точно с този кран е да се свалят внимателно скулпторите, за да бъдат запазени и съхранени.

Разследващите работят по версията за вандализъм, както и, че някой от протестиращите в защита на паметника може да има съучастие. От БСП не приемат опитите за внушение, че зад подпалването на крана, демонтиращ паметника "1300 години България", стои БСП. Осъждаме всяка проява на вандализъм и се надяваме извършителите да бъдат установени и да понесат отговорност, се казва още в позицията им. Кранът ще бъде подменен за около седмица, след това демонтажът ще продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици преведоха откъси от романа Камбаната
Ученици преведоха откъси от романа "Камбаната"
Жителите на Бяла отново на протест срещу насилието
Жителите на Бяла отново на протест срещу насилието