НОВИНИ

Охраняват гроздобера в Пазарджик и региона

По-висока реколта в сравнение с миналогодишната очакват производителите на грозде в Пазарджишко. Грозодберът на отделни места в региона обаче ще започне по-рано заради трудности с опазването на лозята.

bnt avatar logo
от Силвия Борисова
12:25, 07.09.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Очаква се гроздоберът в пазарджишки регион да започне в средата на септември. По време на кампанията лозовите масиви ще се охраняват от местните полицаите и жандармерията в Пловдив. А пунктовете за изкупуване на грозде ще се обхождат денонощно. Дотогава обаче много стопани ще се притесняват за реколтата си, разказва Благо Бечев, който от 30 години отглежда лозя.

Благо Бечев
"Който има имот, който може да се загради и е заграден, се справя. Тези, които са по полето, не могат да се справят. Трябва някой да го пази."

Средният добив на грозде за стопанина е около 30 тона. Тази година той очаква добра реколта въпреки горещото и сухо време.

Благо Бечев
"Много дълга суша. През деня 30-35 градуса температура, вечерта пада рязко температурата. Хванаха ни мана лозята, разболяха се. Добре, че заваля."

Благо планира да започне да обира лозовите си масиви в края на месец септември. Последният сорт, който ще откъсне е мавруд, от който се прави и най-хубавото вино.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Порои и урагани взеха три жертви в Гърция (СНИМКИ)
Порои и урагани взеха три жертви в Гърция (СНИМКИ)
73-годишен японец преплува пролива Цугару
73-годишен японец преплува пролива Цугару