НОВИНИ

Около 10% във Варненска и Добричка област не са ваксинирани срещу морбили

Около 10 на сто от децата във Варненска и Добричка област не са ваксинирани срещу морбили. Това в голяма степен се дължи на факта, че много от родителите отказват да имунизират децата си, защото се опасяват от нежелани последствия. Това крие риск от бум на заболяването у нас, особено след епидемичния взрив от морбили в Гърция и Сърбия.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна П. Иванова, Н. Чавдаров,
16:30, 10.01.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Увеличават се родителите, които отказват да ваксинират децата си, твърдят педиатри от Добрич. Според тях, по-опасната „зараза” броди в социалните мрежи и насажда мнението, че ваксината срещу морбили е опасна.

д-р Галина Бодичева - общопрактикуващ лекар: “Ако детето има определените изяви генетични да се прояви аутизма, няма да се влошат нещата и няма да се „разболее” от аутизъм, ако е ваксинирано или не е ваксинирано от каквото и да е.”

Майката на 8-месечната Божидара от Добрич е твърдо убедена, че ваксини трябва да се поставят.

Галина Колева - майка на Божидара: ”Смятам, че така е редно, и да съм сигурна за здравето на детето.”

Близо 600 деца във Варна не са имунизирани срещу морбили. Част от тях нямат ваксина по лекарска препоръка, а други са от ромската общност.

Каролина Златева - общопрактикуващ лекар: “Която е много слабо информирана и просто не посещава по принцип общопрактикуващите си лекари. Там те трябва да се издирват активно - чрез медиаторите.

Здрави деца без ваксини нямат право да посещават ясли и детски градини. Родителите обаче заобикалят наредбите.

Каролина Златева - общопрактикуващ лекар: “Има един прозорец, когато пишат молба до РЗИ за освобождаване от ваксина поради някакво заболяване, но там има комисия и тя е особено строга от известно време.”

Допреди 10 години смъртността от морбили сред хората без ваксина е била 1 на 1000. Сега тя е 1 към 200 заради по-голямата устойчивост на вируса. Имунизираните също се заразяват от дребна шарка, но при тях болестта протича много по-леко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Полша ще обжалват решението на ЕК за емисионните нива от ТЕЦ-овете
България и Полша ще обжалват решението на ЕК за емисионните нива от ТЕЦ-овете
Правната комисия обсъжда президентското вето на закона за корупцията
Правната комисия обсъжда президентското вето на закона за корупцията