НОВИНИ

Около 100 000 души в Лондон протестираха срещу Брекзит

Хиляди демонстранти преминаха по улиците на Лондон с искане за референдум по окончателното споразумение за Брекзит. Проявата е в деня, в който Островът отбелязва две години от гласуването за напускане на ЕС.

bnt avatar logo
от БНТ
18:21, 23.06.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Не оспорваме решението, а процеса и посоката, така участник определя пред БиБиСи целта на похода до британския парламента. Членове на кабинета обявиха, че страната е готова да се оттегли от преговорите за Брекзит без споразумение. Шествието е част от кампанията "лято на действие" за натиск върху управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи. И двете партии са против всенародно допитване по параметрите на развода. Трябва да има избор между напускане със споразумение, договорено от правителството и оставане в Евросъюза, казва един от организаторите на похода.

Джеймс Макгрори - група за натиск "Отворена Британия": Това не е решение само на 650 депутати в Парламента. Брекзит е толкова значим проблем, че трябва да включва всички 65 милиона в страната. Затова хората днес дефилират за народен вот.

Инициативата се подкрепя от либерал-демократите. Големи европейски компании като Еърбъс и БеЕмВе вече предупредиха, че ще преразгледат присъствието си на Острова без яснота по развода. Той трябва да стане факт на 29 март догодина. Парламентът ще гласува евентуалното окончателното споразумение през есента, но не е ясно какво ще се случи, ако депутатите отхвърлят текста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
635 чуждестранни журналисти ще отразяват изборите в Турция
635 чуждестранни журналисти ще отразяват изборите в Турция
Ангелкова с изненадваща проверка на плаж Перла
Ангелкова с изненадваща проверка на плаж "Перла"