Близо 15 хиляди компании са се върнали на регулирания от държавата пазар на ток, заради високите цени на свободния. Това показват данните на Асоциацията на търговците на електроенергия в България.

Четири спешни законодателни поправки предлагат от Комисията за енергийно и водно регулиране, за да се успокоят цените на тока за бизнеса. Първо - увеличаване на задължителните количества, които големите държавни централи продават на пазара, второ - всички производители с над 1 мегават мощност също да излязат на пазара, да бъде приета нова енергийна стратегия и да бъде разширено портфолиото на продуктите, предлагани на борсата.

Валентин Николов, зам. председател на енергийната комисия към НС: Това ще бъде оценено в комисията по енергетика, ще видим всички плюсове и минуси, още не мога да се ангажирам с мнение - правилно или неправилно, то разбира се е правилно - всички трябва да излязат на борсата, но дали това е подходящия момент - това ще бъде оценено в крайна сметка.
Теменужка Петкова: Държавата ще осигурява допълнително ток на борсата

Теменужка Петкова: Държавата ще осигурява допълнително ток на борсата

Държавата ще осигури допълнителни количества ток на енергийната борса в сегмента „Ден напред", за да се овладеят скоковете в цените на електричеството...

И бизнесът, и институциите обаче са категорични, че на борсата не се продава достатъчно ток, тоест липсва ликвидност. От енергийния регулатор уверяват, че каквито и промени да се правят за стабилизиране на борсовата цена на тока, това няма да се отрази като рязко поскъпване на електроенергията за бита.

Иван Иванов, председател на КЕВР: С повишаването на цената на електроенергията, ще се намали добавката задължение към обществото - сметките на хората, на битовите потребители няма да бъдат повишавани като реална стойност. Единственото, което ние отчитаме това ще бъде инфлацията в страната.

Очаква се комисията да приключи проверката на сделките на борсата до края на следващата седмица. Нови цени на тока за бита ще бъдат обявени от юли.