НОВИНИ

15 000 компании избягаха от свободния пазар на ток

Близо 15 хиляди компании са се върнали на регулирания от държавата пазар на ток, заради високите цени на свободния. Това показват данните на Асоциацията на търговците на електроенергия в България.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:40, 23.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Четири спешни законодателни поправки предлагат от Комисията за енергийно и водно регулиране, за да се успокоят цените на тока за бизнеса. Първо - увеличаване на задължителните количества, които големите държавни централи продават на пазара, второ - всички производители с над 1 мегават мощност също да излязат на пазара, да бъде приета нова енергийна стратегия и да бъде разширено портфолиото на продуктите, предлагани на борсата.

Валентин Николов, зам. председател на енергийната комисия към НС: Това ще бъде оценено в комисията по енергетика, ще видим всички плюсове и минуси, още не мога да се ангажирам с мнение - правилно или неправилно, то разбира се е правилно - всички трябва да излязат на борсата, но дали това е подходящия момент - това ще бъде оценено в крайна сметка.
;

И бизнесът, и институциите обаче са категорични, че на борсата не се продава достатъчно ток, тоест липсва ликвидност. От енергийния регулатор уверяват, че каквито и промени да се правят за стабилизиране на борсовата цена на тока, това няма да се отрази като рязко поскъпване на електроенергията за бита.

Иван Иванов, председател на КЕВР: С повишаването на цената на електроенергията, ще се намали добавката задължение към обществото - сметките на хората, на битовите потребители няма да бъдат повишавани като реална стойност. Единственото, което ние отчитаме това ще бъде инфлацията в страната.

Очаква се комисията да приключи проверката на сделките на борсата до края на следващата седмица. Нови цени на тока за бита ще бъдат обявени от юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мадрид под блокада: Масова стачка на таксиметрови шофьори
Мадрид под блокада: Масова стачка на таксиметрови шофьори
​Напрежение в коалицията на Обединени патриоти
​Напрежение в коалицията на "Обединени патриоти"