5,6% от пушачите у нас пушат контрабандни цагири, показва социологическо изследване. По данни на Института за пазарна икономика загубите за държавния бюджет са между 150 и 190 млн. лева годишно. Най-високи остават нивата на контрабандата в Свиленград, Плевен и Хасково, а най-ниски - в Габрово и Русе.

От началото на годината досега митничарите са заловили 1 млн. 650 хиляди кутии незаконни цигари. Постоянен надзор съвместно с жандармериите има във всички български фабрики. Подсилени са и вътрешните за ЕС граници заради повишен трафик на незаконни продукти.

Светослав Владимиров, Агенция "Митници": Ние настина сме взели присърце тази борба с нелегална търговия с тютюневи изделия, стремим се всячески да се справим с нея.
От началото на годината текат така наречените мониторинги във фабриките на така наречените български производители на цигари.
Емил Димитров, председател на парламентарната комисия за борба с контрабандата: Когато имаме незаконни цигари в страната, въпросът е като не са излязли от заводите, това наши количества - стари изнесени в чужбина и върнати ли са, това някаква злоупотреба, която митничарите и жандармеристите да не могат да хванат ли е или всъщност говорим за нелегални фабрики, които се намират на наша територия или на чужда.