НОВИНИ

50 души са убити при атаката в нощен гей клуб в Орландо

Най-малко 50 души са били убити при атаката в нощен гей клуб в Орландо, Флорида, предадоха световните агенции, като се позоваха на началника на полицията в югоизточния американски град Джон Мина. Десетки ранени са били откарани в болница. Въведено е извънредно положение в града.Извършителят на атаката бе идентифициран като Омар Матин, на 29 години, американец от афганистански произход.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:51, 12.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Малко след 2 часа местно време. В култовото гей заведение "Пулс" в Орландо са останали най-верните почитатели на латино ритмите, около 100 души. Изведнъж сред шумната музика се чуват изстрели. Мнозина ги мислят за част от музикалните ефекти. Това обаче е началото на филм на ужасите в реално време. Млад мъж, по описание на очевидци - с бяла тениска, държи автомат и стреля във всички посоки. Във Фейсбук профила на клуба се появява предупреждение - Излизайте и бягайте! Минути по-късно, насочил оръжие, нападателят затваря около 30 души в женската тоалетна на заведението.

Адът отвътре постепенно се измества отвън. Близки на посетителите на "Пулс" се събират в опит да разберат какво става.

"Не знам къде е синът ми. Никой не може да каже къде е. Застрелян ли е, мъртъв ли е. Никой не знае. Но ми казаха, че има жертви. Писахме му, звъняхме му... не отговаря".
; ; ; ;

Част от заложниците успяват да пратят смс-и на приятелите си. Опасяват се, че ако говорят ще бъдат убити. На място пристигат десетки полицейски коли. Към редовите служители се присъединява и специален отряд. 3 часа след началото на стрелбата и заложническата криза е взето решение за атака. Нападателят е ликвидиран, близо 30 души са изведени живи. Кристофър е един от тях.

Кристофър Хенсън, очевидец: "Уплашен съм, нервен съм. Полицията ни накара да легнем на земята. Казаха ни, че има бомбена заплаха, и непрекъснато ни натискаха надолу. Имаше взрив, просто примрях до един новинарски микробус".
;

Малко след края на щурма в клуба е извършена контролирана експлозия.

Джон Мина, началник на полицията в Орландо: "Заподозреният е ликвидиран. Изглежда е носел автомат, пистолет и някакво устройство с него. Това правим в момента - проверяваме за взривни устройства".

Подозрителни пакети се търсят и с помощта на обучени кучета. Представител на ФБР, което вече също работи по случая, уточни, че не е ясно дали става дума за "вълк единак", който работи сам. Но вероятността да има връзки с радикална идеология не е изключена. Ясно е, че е атаката е добре планирана и подготвена, и че извършителят ѝ не е местен жител. Властите в Орландо класифицираха случилото се като "местен тероризъм".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Ангелкова разпореди проверка на плажа Иракли
Министър Ангелкова разпореди проверка на плажа Иракли
Цените на плодовете и зеленчуците на едро продължават да се понижават
Цените на плодовете и зеленчуците на едро продължават да се понижават