НОВИНИ

Около 2500 души участваха в гей парада в Киев (СНИМКИ)

Около 2500 души участваха в гей парад в украинската столица Киев днес, носейки плакати в защита на правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация и развявайки украински знамена и флагове с цветовете на дъгата. В челните редици на шествието бяха украински политици и чуждестранни дипломати.

bnt avatar logo
от БТА
22:14, 18.06.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още
около 2500 души участваха гей парада киев снимки

Броят на участниците бе съобщен във Фейсбук от говорителката на киевската полиция Оксана Блишчик.

Неколкостотин ултранационалисти се опитаха да устроят контрашествие и се стигна до кратки схватки с полицията, при които бяха ранени двама души, а шестима бяха арестувани, посочва АП, цитирайки шефа на Киевската полиция Андрей Кришченко.

Големи части от центъра на Киев бяха отцепени, за да се избягнат инциденти. Около 5000 полицаи бяха мобилизирани за гей-парада, който по традиция е прицел за атаки от украински ултранационалисти.

Ден преди парада екстремисти от националистическата организация "Десен сектор" се заканиха, че ще се погрижат парадът да завърши с "кървава баня". "Не можем да позволим това шествие, когато страната се намира във война и нашите братя умират на фронта", каза 33-годишният Игор, цитиран от Ройтерс. "Библията и историята ни са срещу тях", добави той, визирайки участниците в гей парада.

Сериозни инциденти обаче този път бяха избегнати. Първият гей парад в Киев се състоя миналата година, но преди това подобни шествия на хора с нетрадиционна сексуална ориентация е имало в други градове в Украйна, като винаги при тях се е стигало до инциденти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама загинали при нападение срещу туристически курорт в Мали
Двама загинали при нападение срещу туристически курорт в Мали
Марин льо Пен е избрана за депутат във френското Национално събрание
Марин льо Пен е избрана за депутат във френското Национално събрание