НОВИНИ

Нов мигрантски маршрут през Черно море?

Румънските гранични полицаи заловиха в района на град Калафат 9 сирийци, опитали се да влязат нелегално в страната с помощта на български гражданин, след като преминали река Дунав с моторна лодка. Това е един от много случаи на арестувани мигранти, опитващи се да влязат в Европейския съюз през Румъния. Но най-много случаи има по морската граница на северната ни съседка. Около 500 мигранти от Близкия Изток са достигнали румънските брегове на Черно Море от Турция само за последния месец. Данните на румънската брегова охрана показват, че вероятно трафикантите се опитват да активират нов маршрут. Вижте защо пътуването през Черно море е много по-опасно от това през Средиземноморието?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:50, 20.09.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В първите дни на септември румънската брегова охрана залавя лодка с 97 мигранти на борда, 36 от тях деца. Те са от иранска и иракска националност. Предишната вечер е засечена друга лодка, насочила се към румънски териториални води, този път със 120 души на борда. През последния месец подобни случаи стават почти ежедневие.

Космин Барзан - директор на НПО в Румъния: "Смятаме, че основната причина за ръста на мигрантите, пресичащи Черно море е нарастващото напрежение между Европейския съюз и Турция, което направи мигрантския маршрут от Турция към Гърция по-труден. От друга страна, има ограда по унгарската граница, която затруднява и маршрутът през западните Балкани".

Морските маршрути са най-смъртоносните от началото на бежанската криза. Между януари и юли 2017 година 2 224 мигранти са загинали в опит да пресекат Средиземно море, сочат данните на Международната организация по миграция. До момента няма загинали в опит да достигнат Румъния по вода, но черноморският маршрут е считан за много по-опасен от средиземноморския.

Причината - климатичните условия в Черно море са много по-тежки, с много по-силни ветрове, което прави пътуването изключително опасно, особено ако е с малки лодки. Румъния е извън Шенген и страната остана почти незасегната от бежанската криза, но тази година се наблюдава ръст в мигрантския прилив. От началото на 2017-а 2 800 души са заловени в опит нелегално да пресекат румънските граници.

Мариус Мокану - капитан на кораб от бреговата охрана: "В резултат на опитът, който натрупахме от 2013 до 2015-та година и след участието ни в операциите на Фронтекс в Италия и Гърция, румънската брегова охрана е готова да изпълнява европейското законодателство за миграцията."

Цената на пътуването от турския до румънския бряг струва между 1 000 и 3 000 евро, твърдят от представителството на Международната организация за миграция в Румъния. Данните на българското вътрешно министерство показват, че няма заловени нелегални мигранти по морската ни граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милен Михов призова за наказание срещу ученика, който преби учител
Милен Михов призова за наказание срещу ученика, който преби учител
Заловиха мъжа, запалил пожара край Хисаря
Заловиха мъжа, запалил пожара край Хисаря