НОВИНИ

Около 59% възнамеряват да гласуват на президентските избори

Висок е интересът на избирателите към предстоящите президентски избори, около 59% възнамеряват да участват в тях, показва проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено между 8 и 14 юни. Според анализаторите липсата на официални кандидати три месеца преди тяхното провеждане, руши образа на независимост и самостоятелност на тази институция, както и нейната тежест при действия в кризисни ситуации.

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:09, 21.06.2016
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Около 59% възнамеряват да гласуват на президентските избори

Отказът на президента Плевнелиев от втори мандат не е променил цялостните нагласи към него. Всеки четвърти оценява мандата му като по-скоро успешен и той запазва доверие от около 24% срещу 35% недоверие. Относително най-позитивно към него са настроени избирателите на ГЕРБ, показва проучването.


Премиерът Бойко Борисов продължава да се ползва с подкрепата на 32% от избирателите и е единственият лидер на партия, който успява да удържи подобни позиции при второ правителство, в сложна парламентарна конфигурация, отбелязва агенцията. Като най-успешни се открояват регионалният министър Лиляна Павлова и министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Позитивен тренд регистрират също министрите Вежди Рашидов, Красен Кралев, Ивелина Василева и Даниел Митов, които по-слабо, но устойчиво се ползват с положителен баланс в оценките.


ГЕРБ продължава да е събира доверието на най-много избиратели - 21,9%. БСП бележи ръст в подкрепата от 12,8%. Промените в партийния връх мобилизират и част от разочарованите доскоро привърженици на социалистите, които за първи път от предсрочните парламентарни избори през 2014 г. бележат по-съществен ръст от 10,4 до 12, 8%. Корнелия Нинова поема лидерския пост на БСП със сравнително високо доверие от 18% Корнелия Нинова, коментират от Алфа Рисърч.

Патриотичният фронт силно поляризира обществото. Нарастват цялостно негативните настроения към него, но лидерите успяват да сплотят феновете си и да подобрят личните си позиции (Кр. Каракачанов - 18% и Валери Симеонов - 13%). В резултат, коалицията им бележи лек ръст. Готовност да гласуват за тях в началото на юни изразяват 4.9%, като това на практика изравнява позициите на Патриотичния Фронт с тези на Реформаторския блок.

Според Алфа Рисърч първите признаци за негативен развой е налице при Реформаторския блок. Вътрешните противоречия в него,липсата на политическа инициатива и на единни позиции по актуални въпроси, ерозират електоралния му ресурс. Марката „Реформаторски блок“ не е достатъчна да задържи избирателите и за три месеца той губи около процент от тях. Към момента може да разчита на 5% подкрепа. Аналогично, всички лидери на РБ са с ниско доверие, което също не позволява на блока да получи по-силен тласък: М. Кунева с 10%, Р. Кънев - 9%, Н. Ненчев -8%, Б. Лукарски - 6%.

Георги Първанов (20%) и Татяна Дончева (21%) от месеци запазват относително високо доверие, което би им помогнало за добро мажоритарно представяне, но за момента не прераства в по-силна партийна електорална подкрепа. Потенциалният вот за АБВ остава в рамките на 3.5%, за Движение 21 се увеличава леко до 2.6%.

Вотът за ДПС също търпи, макар и слаба, динамика. За последните три месеца той намалява от 4.9% до 4.5%. Стойността е по-ниска от обичайно регистрираното в социологическите проучвания през последните години. Тя се дължи обаче по-скоро на разколебаване на потенциалните избиратели, на отказ да направят избор, отколкото на преминаване към конкурентна партия. Може да се каже, че избирателите на ДПС са в процес на „изчакване“. Следващите месеци ще покажат как ще се развият нагласите и дали ДОСТ ще промени картината. Двамата знакови за привържениците на Движението фигури получават ниско одобрение: Ахмед Доган - 5% и Лютви Местан - 3.8%, съобщават от Алфа Рисърч.

Цялото изследване на Алфа Рисърч можете да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Не е момента да коментираме увеличение на учителските заплати
Борисов: Не е момента да коментираме увеличение на учителските заплати
Представиха проект за реставрация на къщата музей на Христо Смирненски
Представиха проект за реставрация на къщата музей на Христо Смирненски