НОВИНИ

​Около 60% пропускат задължителния годишен профилактичен преглед у нас

Около 60% от пълнолетните българи пропускат задължителния годишен профилактичен преглед. Това сочат данните на здравната каса. Въпреки че в Закона за здравето са предвидени глоби - на профилактичен преглед ходят предимно хора с хронични заболявания.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:30, 07.10.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Над 4 милиона и 700 хиляди пълнолетни българи подлежат на задължителен годишен профилактичен преглед. Към края на септември с тази цел в лекарските кабинети са отишли 37% от тях.

56-годишната Божидарка Николова не е пропускала профилактичен преглед от години.

Божидарка Николова - пациент: Защото ако има някакви заболявания начални, е по-лесно да се хванат. Колкото е възможно по на време - по-лесно е лечението.

Прегледът е безплатен. Част от изследванията, които включва, са електрокардиограма изследвания на урина, кръвна захар, зрителна острота. На база резултатите се изчислява рискът от развитие на сърдечни, злокачествени заболявания и диабет.

Д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: Едно е да открием при един риск от рак на дебелото черво една полипоза, която да се отстрани ендоскопски още по време на изследването. Отколкото примерно да се открие след 2 години един напреднал, авансирал карцином на дебелото черво.

Рисковите групи имат право и на безплатен вторичен профилактичен преглед.

Д-р Галя Йорданова - директор "Извънболнична медицинска и дентална помощ", НЗОК: Ако са с висок риск, следва да бъдат насочени към специалист, което е абсолютно нормално, когато имаш един висок риск от развитие на едно заболяване - вече да те проследи специалист по профила на риска.
Д-р Гергана Николова - общопраиткикуващ лекар: Какво значи отиваш на лекар и казваш аз съм притеснен за гърдата си и ще ти кажат- ами почакай да ти дойде вторичният профилактичен, за да ти пусна изследването.

В зависимост от възрастта мъжете и жените имат право на урологични и гинекологични изследвания, включени в профилактичния преглед.

Д-р Гергана Николова - общопраиткикуващ лекар: Всеки лев, който се инвестира в профилактика и превецния спестява стотици левове след това за лечение.

В Закона за здравето са предвидени глоби от 50 до 200 лева за пропуснат профилактичен преглед.

Д-р Галя Йорданова - директор "Извънболнична медицинска и дентална помощ", НЗОК: Контролът за това до колко здравноосигуреното лице се е погрижило за своето здраве или е пренебрегнало това своето право и задължение, и санкцията не е в правомощията на НЗОК.

Право да глобяват имат Регионалните здравни инспекцкии, обясни Йорданова. Има ли санкционирани - от здравното министерство не ни отговориха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брет Кавано беше избран за съдия във Върховния съд на САЩ
Брет Кавано беше избран за съдия във Върховния съд на САЩ
Най-малко 10 загинали при земетресението край Хаити
Най-малко 10 загинали при земетресението край Хаити