У нас хиляди тонове храна всяка година отиват на боклука. Причината - домакинствата купуват повече продукти, отколкото са им необходими. Административни процедури пък затрудняват производители и магазини да даряват хранителни продукти с малък срок на годност. По този начин тонове годна храна не достигат до най-бедните българи.

Всяка година 88 милиона тона годна храна отива в контейнерите за боклук в страните от Европейския съюз. За България няма точни данни. Предполага се, че загубите на храна възлизат на 670 хиляди тона годишно.

Това количество е достатъчно да осигури два пъти на ден хранене в продължение на година на милион и половина българи в затруднено положение.

Най-много разхищават домакинствата. Следват преработвателната промишленост и заведенията. Проучване на Европейската комисия показва, че българите не разбират съвсем написаното на етикетите. Масово не се прави разлика между "използвай преди" и "най-добър до".

д-р Светлана Черкезова - Център за оценка на риска по хранителната верига: "Използвай преди" е срок на годност. Ако този срок премине, дори с един ден, храната наистина трябва да се изхвърли. Докато срокът за трайност се означава с "най-добър до" и той е срок за качество, за свежест, за цвят, за вкус. Може да се консумира".

Разхищаваме и в заведенията - поръчваме повече, отколкото можем да изядем.

Румен Димитров - ресторантьор: "Когато са по-гладни хората поръчват повече. Съобразно поръчката, след това изхвърляме повече. Има храна, която остава от обедното меню, след това нямаме практика да я сервираме за следващия ден. Нея я раздаваме на бедните, на социално слабите".

Оказва се,че все по-малко предприемачи даряват храна, въпреки че са освободени от ДДС върху предоставяните продукти. Това, което ги отказва е изискването върху всяка опаковка да има етикет "дарение".И правят сравнение:

Цанка Миланова - изпълнителен директор на Българска хранителна банка: "През 2016 г., когато очаквахме Законът да влезе в сила, Хранителната банка е спасила около 290 тона храна. За миналата година данните ни сочат, че до нас са достигнали едва 152 тона".

В момента експерти работят по изготвяне на Национална програма, която цели да намали или дори да спре загубата на храна.