Около 800 лева на ден са загубите на електроразпределителното дружество ЕВН от кражбите на ток за добиване на криптовалута. Преди броени дни в околността на три села в Пловдивско - Марково, Йоаким Груево и Скобелево , служители на енергото се натъкнаха на този вид нова кражба, която се оказва, че е на мода в цяла Европа. По случая се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Трите случая на кражба на ток са разкрити през последните два месеца. Копачите на криптовалута избирали отдалечени краища, за да не се вдига шум от мощните компютри и климатици за охлаждане. В село Йоаким Груево „крадците“ предизвикали авария на трафопоста и така се стигнало до разкриване на нелегалното свързване към електрическата мрежа.

Петър Костадинов – Отдел „Комуникации“ - ЕВН - България: Очевидно става въпрос за много добра схема, защото се оказа, че тези фургони имат СОТ, камери. Тоест техниката вътре е достатъчно ценна, за да си я подсигурят.
Изчисленията на дружеството сочат, че загубите от кражбата на ток само за месец са около 6000 лева.

Костадин Величков – изпълнителен член на директорите на Електроразпределение: Средно на ден те около 200-250 лева консумират електроенергия, която не заплащат.

Към момента кражба на ток заради добиване на криптовалута е установена само в Пловдивско. Електроразпределителното дружеството е засилило обходите край малките населени места, където има по-отдалечени трафопостове. Те ще бъдат отчитани онлайн, а на някои от рисковите съоръжения ще бъде инсталирана охранителна техника.