НОВИНИ

Над 1 милион участваха в шествието в Барселона срещу отцепването на Каталуния

Над един милион души са участниците в шествието в Барселона против отцепването на Каталуния, съобщиха организаторите, ревизирайки предишните си данни за 950 000 демонстранти, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
16:35, 08.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света
милион участваха шествието барселона отцепването каталуния

Според общинската полиция в тази първата голяма демонстрация в Барселона срещу отцепването от началото на кризата между сепаратистите и Мадрид са участвали около 350 000 души, посочва Франс прес. "Каталуния и Испания са обединени от пет века. Нищо и никой не може да ги раздели", заяви пред обществената телевизия Те Уве Е 81-годишният писател, журналист и нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса.

Многолюдното шествие, каза той пред журналисти, "е знак, че огромен брой каталунци са срещу независимостта, срещу преврата, подкрепят конституцията, закона и правовата държава". Никой сепаратистки заговор в Каталуния няма да унищожи испанската демокрация, заяви Варгас Льоса в пламенна реч пред внушителното множество, събрало се днес в Барселона.

"Испанската демокрация е тук, за да остане, и никакво сепаратиско съзаклятие няма да я разруши", каза писателят, след като отдаде почит на Барселона - отворената към света "испанска столица на културата".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Президентът Румен Радев свиква КСНС
​Президентът Румен Радев свиква КСНС
​Освободиха шофьора, който блъсна вчера пешеходци в Лондон
​Освободиха шофьора, който блъсна вчера пешеходци в Лондон