НОВИНИ

Около 1000 души протестираха в Москва срещу ограниченията в интернет

Около хиляда руснаци протестираха под проливен дъжд в Москва срещу засилването на контрола и ограниченията в интернет, предаде Франс прес. Най-малко осем души са арестувани.

bnt avatar logo
от БТА
20:15, 26.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
около 1000 души протестираха москва ограниченията интернет

Демонстрантите размахваха табели с надписи като "Русия ще е свободна!" или "Русия без цензура!" Проявата бе разрешена от столичното кметство и следена от множество полицаи.

Двама души със знамена с цветовете на дъгата, символа на ЛГБТ общността, и още шестима демонстранти бяха задържани от полицията.
"Путин и правителството да оставят технологиите на мира! Иновациите и технологиите ще победят! Ще защитаваме свободите си. Дали на демонстрации или в съда, трябва да се борим!", заяви един демонстрант.

Друга протестираща призова да се гласува против президента Владимир Путин на изборите през март 2018 г. "Ако си мислите, че всичко е наред, докато можете да гледате видеоклипове на котки в интернет и няма защо да се интересувате от политика, знайте, че политиката ще се интересува от вас!", заяви тя.

През юли руският парламент одобри закон, който забранява в руския интернет да се ползват "анонимайзъри" - уеб услуги за анонимен достъп до сайтове, които са блокирани в страната.

Гласуван е и закон, който задължава хората да се идентифицират с телефонен номер, за да ползват онлайн комуникации. В края на юни медийният регулатор Роскомнадзор заплаши да блокира популярния месинджър Телеграм заради високото му ниво за кодиране на посланията.
От 1 януари онлайн фирмите, и руските, и чуждестранните, са задължени да съхраняват данните на потребителите си от Русия и да ги предоставят на властите при поискване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват празниците на изкуствата Аполония
Започват празниците на изкуствата "Аполония"
Поклон пред опълченците - 140 години след Шипченската епопея
Поклон пред опълченците - 140 години след Шипченската епопея