НОВИНИ

Окончателно: 36% активност на референдума в Македония. 91% - "за"

Ако управляващите и опозицията в Македония не постигнат съгласие за промени в Конституцията след вчерашния референдум, ще бъдат свикани предсрочни избори до края на ноември, обяви министър-председателят на Македония Зоран Заев. Македонците гласуваха "за" или "против" членството на страната в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора за името с Гърция.

Александър Марков
от Александър Марков
18:30, 01.10.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

От Държавната избирателна комисия на Македония съобщиха, че при 100% обработени бюлетини активността е 36,91%, или 666 743 души.

"За" са гласували 91% от отишлите до избирателните секции, а против - 6%.

Според управляващите референдумът е успешен и най-успешното гласуване в модерната история на Македония с най-много събрана подкрепа. ВМРО призова правителството да подаде оставка.


В Скопие премиерът Зоран Заев обяви, че до няколко дни ще стане ясно дали управляващите и опозицията ще постигнат сделка за мнозинство от две-трети за промяна на Конституцията.

Управляващите побързаха да обявят, че референдумът е успешен, предвид факта, че е събрал 605 000 гласа "за" - повече, от които и да било победител на всички избори до момента от 1994 г.

Главният преговарящ с ЕС - вицепремиерът Буяр Османи, заяви, че на всяка цена трябва да бъде осигурени 80 депутати за съставяне на мнозинство от две трети в парламента.

Според Стоян Андов, който е първият председател на Събранието на Македония от 1991 г., опозицията и властта ще успеят да постигнат компромис и Конституцията да бъде променена.

А по улиците дори и печатът е разделен в оценката си за референдума: заглавията четат от "Провален референдум" до "Референдумът успя, а цензът - не".

Следващата седмица ще бъде може би решаваща за пътя на Македония.

В извънредно обръщение македонският президент Георге Иванов, че референдумът не е постигнал целта си и че управляващите трябва да поемавт отговорност за него и че онези на 60% от гражданите, които не са гласували, с това са показали, че отхвърлят договора с Гърция за името.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел: Има липса на 300 000 киберспециалисти в Европа
Мария Габриел: Има липса на 300 000 киберспециалисти в Европа
Световен месец за борба с рака на гърдата
Световен месец за борба с рака на гърдата