Парламентът окончателно реши болница "Лозенец" да се прехвърли под ръководството на Министерството на здравеопазването като търговско дружество. Болницата ще продължи да обучава студенти и специализанти от Софийския университет.

След като болница „Лозенец“ стане търговско дружество, за да премине под ръководството на Софийския университет, между ректора и здравния министър ще трябва да се сключи договор. Опозицията в Парламента реагира - медицинските университети щели да се откажат да имат болници към тях при тези условия.

доц. Георги Йорданов - депутат от БСП за България: Ние ликвидираме Правителствена болница. И този, който има добри чувства към нея, както се казва - може да се снима за спомен с нея.
д-р Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване, ГЕРБ: Нищо от това, което каза колегата не е вярно. То е манипулативно - отново в духа на опозицията, подклажда напрежение и е опит за подривни действия.
НС прие болница "Лозенец" да се преобразува в търговско дружество

НС прие болница "Лозенец" да се преобразува в търговско дружество

Парламентът реши в шестмесечен срок болница "Лозенец" се преобразува в търговско дружество с принципал министъра на здравеопазването. Депутатите одобр...

Нов сблъсък предизвика бъдещият ефект от преструктурирането на болницата.

Георги Йорданов - БСП за България: Болница „Лозенец“ не може да съществува като търговско дружество. Не може болница със 140 легла, с 800 човека персонал да се издържа. По-коректното е да я закрием, но хубаво е след няколко месеца да разпродадем имотите и там да изникне един търговски център.
д- р Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване, ГЕРБ: От подривната дейност, колега Йорданов, минахте към научната фантастика. Ние сме гарантирали как другият, който управлява болницата без решение на министъра и Министерския съвет няма да се разпорежда с имуществото и няма да разпродава лечебните заведения.
д-р Калин Поповски - депутат от Обединени патриоти: Тук има един много добър и строг регламент да се знае, че университетите, които искат да управляват университетските болници могат да го направят при съответните финансови ангажименти към тези болници.
Болница "Лозенец" вече да не е правителствена, решиха на първо четене депутатите

Болница "Лозенец" вече да не е правителствена, решиха на първо четене депутатите

Депутатите приеха на първо четене Законопроекта за лечебните заведения, според който болница Лозенец ще спре да функционира като правителствена. В тек...

Точно финансовото състояние на болница „Лозенец“ е във фокуса сега. В края на миналата година от бюджета на Министерския съвет бяха отпуснати 23 милиона допълнително, за да разплати лечебното заведение част от просрочените си задълженията. Финансовият министър заяви, че не му е известно да има утвърдени от Министерския съвет договори, които да поемат ангажименти.

Владислав Горанов - министър на финансите: Ако въпросът е дали правителството ще доразплати натрупаните от някои просрочени задължения, първо трябва да направим анализ. Нека гледаме на това лечебно заведение като на всяко друго лечебно заведение. Ако на него не са му възложени специални функции по силата на закон, то трябва да се финансира, така както всички други лечебни заведения със средства от НЗОК и със собствени приходи от медицински услуги.
Борисов: Болница "Лозенец" не трябва да е правителствена

Борисов: Болница "Лозенец" не трябва да е правителствена

Премиерът Бойко Борисов реагира остро на решението на здравната комисия в парламента, която вчера отхвърли идеята за преструктуриране на правителстве...

Ръководството на болницата се е срещнало с кредиторите и е подготвило погасителен план за разплащане на останалите дългове, обясни здравният министър.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Нека не създаваме напрежение в академичното ръководство на СУ. Аз съм убеден и съм сигурен, че не трябва да се заделят средства от обучение на студентите за покриване на дълговете на болницата. Иначе ще се наруши учебния процес.

Софийският университет е принуден да иска да управлява болницата - това заяви ректорът Анастас Герджиков в предаването на БНТ "Още от деня".

Анастас Герджиков - ректор на СУ ,,Св. Климент Охридски": Ние се опасяваме, че ако ние не управляваме болницата, тя може бързо да бъде доведена до лошо състояние и след това части от нея, поне части - да бъдат продадени.

Преобразуването на болницата трябва да стане факт до 6 месеца.