НОВИНИ

Окончателно инвестиционно решение за газовия хъб "Балкан"

Газоворазпределителният център вече си има и работно име - "Балкан"

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 10.12.2015
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Окончателното инвестиционно решение за изграждането на интерконектора България - Гърция беше подписано днес в Министерския съвет в присъствието на премиера Борисов и енергийните министри на България и Гърция.

Газоворазпределителният център вече си има и работно име - "Балкан". Гарантирани са и парите за интерконектора - 215 млн. лв. за 181-те километра, които са в българската част на трасето. Строителството трябва да започне през октомври 2016 година, а търговската му експлоатация е планирана за средата на 2018 г.

Репортаж на Ирина Цонева.

Специален ден, с който на практика се дава реален старт на този толкова важен стратегически проект. Така българското правителство в лицето на премиера Борисов, вицепремиера Дончев и енергийния министър Петкова определиха днешното подписване.

Премиерът благодари и на българския парламент за демонстрираното вчера единство и стабилност при приемането на конституционните промени, което по думите му също допринасяло за осъществяването на подобни значими проекти.

Бойко Борисов-министър-председател: Никой не вярваше, че този интерконектор ще стане факт. Затова правителството трябва да бъде поздравено за политическата си воля.

Борисов припомни как преди половин година заради спирането на "Южен поток" от Анкара руският президент заклеймил България и казал, че ще загубим всичко. Ако го нямаше това правителство и този парламент интерконектрът и диверсификацията на газ щяха да си останат само мечта и празни приказки, а сега България не само няма да загуби нищо,а ще спечели всичко, отсече Борисов.

Бойко Борисов-министър-председател: Колкото повече газ дойде от България, толкова повече транзигтни такси. И повтарям от това ще печели и Гърцияот това ще печели Италия и всички, които са по трасето и в едната, и в другата посока

Всички са добре дошли в "Балкан", каза още Борисов. Той бе категоричен, че не става дума само за 3-те млрд. кубически метра газ годишно, предвидени по проекта. Те били само за сигурност, че има диверсификация и София няма пак да замръзне, ако някой се ядоса и спре кранчето за Украйна.

Бойко Борисов-министър-председател: В Нашето споразумение с Ципрас, Кери и ЕК, с президента на Азербайджан и с тюркменския президент е, че ние можем да достигнем много над 10 млрд. куб. метра капацитет. И нашата цел е 20 млрд.

За този проект Борисов специално благодари на Алексис Ципрас, с когото си стиснали ръцете за интерконкетора, на Джон Кери, че е обещал и е удържал на думата си България да не бъде изолирана от транзита на газ в Евопа и на Жан-Клод Юнкер, че Европейската комисия определи тази газова връзка като един от приоритетните си проекти.

Панос Скурлетис -министър на околната среда и енергетиката на Гърция: Този проект ще играе ключова роля в диверсификацията на газовите доставки за цяла Европа. Трябва да започнем да работим много бързо, за да имаме старт на реалната експлоатация в средата на 2018 т.

Похвали за проекта страната ни получи от Дипломатически представители на САЩ и Италия както и от еврокомисаря по здравепозването.

Проектът ще даде тласък на икономиката в региона, уверен е еврокомисарят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лозан Панов: Промените в Конституцията са продукт, удобен за Брюксел
Лозан Панов: Промените в Конституцията са продукт, удобен за Брюксел
Национален протест на майките в цялата страна
Национален протест на майките в цялата страна