НОВИНИ

Окончателно: Малайзийският самолет е свален от проруски сепаратисти

Готова е международната експертиза за трагедията с малайския пътнически самолет в Източна Украйна през 2014-та година. Заключението е : пътническият самолет е свален с ракета изстреляна от територии, контролирани от проруските сепаратисти. При инцидента на борда на самолета имаше 298 души. Всички загинаха.

окончателно малайзийският самолет свален проруски сепаратисти
bnt avatar logo
от БНТ
22:07, 28.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Международният екип от следователи от Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна прави заключения въз основа на прихванати телофонни разговори, снимки и видеозаписи, както и показания на очевидци. Изводът: установката Бук, от която е изстреляна ракетата е внесена в Украйна от Русия. Украинският президент Петро Порошенко заяви, че днешният доклад слага край на руските лъжи.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Това е неоспоримо доказателство кой е отговорен за това чудовищно престъпление. По мое нареждане и в сътрудничество с нашите партньори от Съвета за сигурност на ООН, ще направим всичко възможно поръчителите и извършителите на този терористичен акт да бъдат наказани.

И до този момент проруските сепаратисти отричат да са отговорни за трагедията преди две години. По-рано тази седмица Москва заяви, че разполага с данни от радар, които доказват, че ракетата не е изстреляна от контролираните от сепаратистите територии. Международният екип разследващи все още няма достъп до тези данни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-големият топаз в света в Лондонския музей на естествените науки
Най-големият топаз в света в Лондонския музей на естествените науки
Волейболистките на Марица играят за Купа Пловдив
Волейболистките на "Марица" играят за "Купа Пловдив"