Готова е международната експертиза за трагедията с малайския пътнически самолет в Източна Украйна през 2014-та година. Заключението е : пътническият самолет е свален с ракета изстреляна от територии, контролирани от проруските сепаратисти. При инцидента на борда на самолета имаше 298 души. Всички загинаха.

Международният екип от следователи от Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна прави заключения въз основа на прихванати телофонни разговори, снимки и видеозаписи, както и показания на очевидци. Изводът: установката Бук, от която е изстреляна ракетата е внесена в Украйна от Русия. Украинският президент Петро Порошенко заяви, че днешният доклад слага край на руските лъжи.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Това е неоспоримо доказателство кой е отговорен за това чудовищно престъпление. По мое нареждане и в сътрудничество с нашите партньори от Съвета за сигурност на ООН, ще направим всичко възможно поръчителите и извършителите на този терористичен акт да бъдат наказани.

И до този момент проруските сепаратисти отричат да са отговорни за трагедията преди две години. По-рано тази седмица Москва заяви, че разполага с данни от радар, които доказват, че ракетата не е изстреляна от контролираните от сепаратистите територии. Международният екип разследващи все още няма достъп до тези данни.