НОВИНИ

Окончателно:​ Парламентът прие промените в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно промените в Изборния кодекс, с които на практика се връщат старите прагове на преференциите. С повече подробности от Народното събрание вижте прякото включване в обедните ни новини на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:20, 27.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Два месеца преди евроизборите промените в Изборния кодекс действително са окончателни. Така праговете на преференциите ще бъдат 7% за местни и парламентарни избори и 5% от гласовете за европейски избори. Предложението на НФСБ за местни избори прагът да скочи до 20%, с мотива да не може едно по-голямо семейство да пренареди листата за общински съветници, беше отхвърлено.

Не беше прието и предложението на ДПС да отпаднат ограниченията за разкриване на секции в страните извън ЕС. Предложението за употребата на майчин език и превод на български по време на предизборна кампания предизвика ответната реакция на патриотите.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Виждате пряко и директно нарушаване на Конституцията на Република България. Една част от колегите, основно ГЕРБ гласуват против правата на български граждани, закрепени в Конституцията.
Юлиан Ангелов, депутат от Обединени патриоти: Когато става въпрос наистина за избори, нещо важно в една демокрация, може би най-важното, защото то определя животът на държавата, политиката на държавата - кой ще управлява държавата, как ще живеят хората. Ние трябва да се съобразяваме наистина с това тази кампания да бъде на български език. Аз мисля, че вие трябва да сте хората, които първи да призовете за това. Да застанете и да кажете, дори и на мероприятие, на митинг, да кажете: "Извинете, ние сме в нашата родина България, ние трябва да уважаваме нашата Конституция, ние трябва да уважаваме българския език".

По другата тема на деня, а именно настроенията в ГЕРБ преди Изпълнителната комисия - засега от партията се въздържат от коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради пакета Мобилност: Български превозвачи протестират в София и Страсбург
Заради пакета "Мобилност": Български превозвачи протестират в София и Страсбург
Премиерът Борисов за пакета Мобилност: Полагаме огромни усилия
Премиерът Борисов за пакета "Мобилност": Полагаме огромни усилия