Парламентът прие окончателно новия Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Законът ще влезе в сила 6 месеца след обнародването му в „Държавен вестник“. Един месец след това министърът на икономиката трябва да издаде наредба за подаването на заявления от търговците.

Търговците на едро и дребно, съхраняващите нефт и нефтени продукти, както и дистрибуторите ще трябва да подадат заявление за регистрация в 3-месечен срок, след като Министерството на икономиката публикува информация за необходимите документи.

Депутатите решиха от големите търговци на горива да се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева. Първоначалното предложение беше той да е 3 млн. Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева. Първоначалните текстове предвиждаха сумата за дребните търговци да бъде 200 хил. лева.

Парламентът приема спорния Закон за горивата

Парламентът приема спорния Закон за горивата

Парламентът обсъжда на второ четене спорните текстове, свързани със Закона за горивата. Промените предизвикаха протести на търговци и превозвачи.

В случай на превоз на горива без регистрация, горивата и превозните средства ще се отнемат в полза на държавата. По повод протестите на шофьори на камиони, вносителят на закона Емил Димитров обясни, че изискванията са те да имат валидни шофьорски книжки, платени застраховки и удостоверения, че превозните средства са изправни.

Емил Димитров, народен представител от "Обединени патриоти": Ние не искаме нищо ново. Те просто не желаят да се регистрират. Безплатна им е регистрацията срещу 3 документа - шофьорска книжка, застраховка и документ, че камионът му е изправен и кое от трите могат да го нямат и тези всичките години как са работили без тези документи. Не е проблем регистрацията. Проблемът е, че ако бъдат заловени, че карат контрабандни горива: горива с 1 документ 2 курса; горива 1 обем, а вътре се оказва, че е съвсем друг; пише 5 примерно, а той кара 25 или 30, тогава му се отнема удостоверението. Тях ги е страх, че всеки трети курс им е нелегален.
Без консенсус между Патриотите по спорния закон за горивата

Без консенсус между Патриотите по спорния закон за горивата

Напрежението между коалиционните партньори в Обединените патриоти се задълбочава. И днес продължиха споровете около законовите промени за производител...

Новият законопроект предизвика конфликт в коалицията „Обединени патриоти“. Причина за това стана заявената позиция на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който подкрепи протестиращите малки търговци на горива и определи законопроекта като лобистки и даващ „служебна победа“ на големите фирми в бранша.

Валери Симеонов, вицепремиер: За нас там има нарушение на директиви, има нарушения на конкурентна среда, има до известна степен дискриминация спрямо малките, така че ще сезираме Европейската комисия, да.

Различната позиция на НФСБ наложи провеждането на коалиционен съвет, след който лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ обяви, че по темата е постигнат консенсус между партиите. Само няколко часа по-късно от партията на Валери Симеонов разпространиха до медиите съобщение, че изнесената от Сидеров информация не отговаря на истината и няма постигнато съгласие.