Народното събрание реши партийната субсидия да бъде намалена от 11 лева на 1 за реално получен глас, приемайки внесеното предложение от Министерския съвет.

Депутатите отхвърлиха проекта на ДПС, който предвиждаше премахване изцяло на държавното субсидиране на политическите формации и замяната му с отворено финансиране по американски модел.

Не беше прието и предложението на ВМРО вместо за глас от последните парламентарни избори избори да се плаща годишно на парламентарно представените партии по 1,5 милиона лева, с които те да участват в избори, за агитационни материали, телевизионни клипове и издръжка на структурите.

Левицата обвини управляващите, че законопроектът е популистки и ще отвори вратите на олигарсите към определяне на партийни решения. От ГЕРБ отговориха, че БСП е абдикирала от дебатите, след като не е внесла свое предложение как да бъдат финансирани партиите.

Депутатите обсъждат на второ четене размера на партийните субсидии

Депутатите обсъждат на второ четене размера на партийните субсидии

Народното събрание обсъжда на второ четене промени в държавния бюджет, които предвиждат намаляване на държавните субсидии за политическите партии и ко...