НОВИНИ

Окончателно - субсидиите за партиите стават 1 лев за глас

За сметка на това обаче политическите сили ще могат да получават дарения от фирми и няма да има таван за тези дарения. Промените бяха приети след повече от 6-часово заседание.

Николай Минков
от Николай Минков
18:17, 04.07.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Левицата обвини управляващите, че законопроектът е популистки и ще подчини партиите на олигарсите.

Корнелия Нинова, ПГ на " БСП за България": Призовавам ви да спрем това, да седнем разумно, с аргументи, всички, държавнически да решим въпроса. Да намалим субсидията, но да не пускаме външни на България, вътрешни мафиотски и каквито искате други интереси в политиката на страната.

От ГЕРБ обвиниха БСП, че преследва тяснопартийни цели, а не обществените.

Даниела Дариткова, ПГ на ГЕРБ: Като истински матросовци браните партийната субсидия. Всички разяснения, обяснения, които правите всъщност прикриват едно - вашата партия не може да се справи без тези 11 лв., защото неразумно и нелогично сте изхарчили субсидията.

Според ДПС само тяхното предложение за премахване на субсидиите ще изсветли партийното финансиране.

Мустафа Карадайъ, ПГ на ДПС: От ДПС предложихме 0 лева на глас, но заедно с това предложихме и начин за прозрачно финансиране на дейността и кампаниите на политическите партии чрез дарения от физически и юридически лица.Това предложение може да изглежда крайно, но според нас то пресича всякакъв популизъм в конкретната тема.

Патриотите призоваха партиите да се вслушат във волята на хората, изразена в последния референдум.

Волен Сидеров, ПГ на ОП: "Засега сме народът казва не, не искаме да получавате пари. Хайде да се справяме без субсидии. Дали това ще бъде придружено с дарения, дали американска, швейцарска, финландска или някаква друга система, нека го обмислим, нека за това да има дебати, но в момента сме длъжни да подкрепим искането на 2,5 млн. българи да няма субсидия за партиите.

Със 119 гласа за, 71 против и 16 въздържали се парламентът намали държавното финансиране на партиите.

От левица поискаха гаранции срещу навлизането на съмнителни капитали в политиката. След почивка управляващите се съгласиха да забранят на фирми с публични задължения и офшорни компании да финансират партиите.

С приетото днес решение да бъде намалена партийната субсидия на 1 лв. ще бъдат икономисани 14 600 000 лв. до края на годината, съобщи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Менда Стоянова - председател на парламентарната бюджетна комисия: Икономията от тези субсидии би могла с постановление на МС да бъде насочена към изграждането на детски градини в ония гардове, в които има недостиг на детски градини.

Новите правила за финансирането на партиите са в сила от 1 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрийският парламент ограничи партийното финансиране
Австрийският парламент ограничи партийното финансиране
Втори ден от изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНТ (ВИДЕО)
Втори ден от изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНТ (ВИДЕО)