НОВИНИ

Окончателно: Всички деца сираци ще получават държавна финансова помощ

Депутатите гласуваха да отпадне подоходният критерий за месечна помощ за деца с един или двама починали родители, които са без право на наследствена пенсия. Размерът на помощта ще бъде определен със Закона за държавния бюджет. От ГЕРБ преосмислиха позицията си след консултация с премиера и с финансовия министър. Омбудсманът Мая Манолова определи решението като победа.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:42, 12.10.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Всички деца с един или двама починали родители в крайна сметка ще получават финансова помощ. Първоначално от ГЕРБ бяха за това да има подоходен критерий.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси, ГЕРБ: Имаме случаи, които аз не искам да цитирам сега тука, но всички вие ги знаете - на деца сираци, чиито родители са милионери. И на тях ли трябва да даваме социална помощ?

От БСП и ДПС обаче призоваха критерият да отпадне.

Хасан Адемов - председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика: Аз приемам аргументите, че подпомагането трябва да бъде прицелно, таргетно, да бъдат подпомогнати тези, които имат най-голяма нужда. Само че ми кажете, как в същия този закон - дете без един родител има право на т.нар. месечни надбавки без доходен критерий?
Георги Гьоков - депутат от ПГ "БСП за България": Министерският съвет внесе този законопроект и изведнъж пак оставяте другото дразнещо за хората нещо - подоходния критерий. Защо го правите?

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов предложи гласуването да се отложи с около час, за да се направят съгласувания с финансовото министерство и с премиера Бойко Борисов.

Близо час по-късно Цветанов обяви: Ние ще подкрепим текста, с който ще се даде възможност да се въведе помощ за всяко едно дете, което е сирак, и по този начин ще можем действително да го обвържем с тези деца, които нямат наследствена пенсия от починалите родители.

Подкрепата този път беше единодушна. Не закъсня и реакцията на омбудсмана.

Мая Манолова - омбудсман: Имаме победа - абсолютно всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата. И обидата, че след като веднъж са наказани от съдбата, за втори път ги наказва собствената им държава, ще отпадне.

Новата помощ ще получават около 5600 деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свалиха пътник с пневматичен пистолет от автобус в София
Свалиха пътник с пневматичен пистолет от автобус в София
Алексей Овчинин и Ник Хейг ще се завърнат в Космоса през пролетта
Алексей Овчинин и Ник Хейг ще се завърнат в Космоса през пролетта