НОВИНИ

Иван Тотев е отстранен от длъжността кмет на Пловдив

Иван Тотев е отстранен от длъжността кмет на Пловдив във връзка с разследването, което върви срещу него. Решението беше взето след двучасова почивка. Иван Тотев не е пожелал да даде коментар за решението на съда.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
18:20, 16.01.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

На 10 януари Тотев беше обвинен в престъпление по служба заради обществена поръчка за зоопарка в града, от което според обвинението общината е била ощетена с 1 милион лева.

Окръжният съд в Пловдив отстрани Иван Тотев от длъжността кмет на Пловдив, след като от Софийската градска прокуратура са внесли искане за отстраняване. Решението е взето след двучасова почивка.

Мотивите на съда са, че съществува опасност, ако той остане кмет на Пловдив, да повлия върху събирането доказателствата и разпита на свидетелите, тъй като повечето от тях са негови подчинени.

Красимир Елдъров, адвокат на Иван Тотев: "Ставало дума за обвинителен акт? Че то може и да няма обвинителен акт в близките 5 години. Значи ли, че хората трябва моментално да се отстраняват, защото прокуратурата е започнала дело, проверявала го е две-три години и сега да чакаме и да връзваме лишаването от заемана длъжност само с обвинителния акт. Ами може да няма обвинителен акт."
Димитър Георгиев, прокурор от Софийска градска прокуратура: "Става дума за следното, че това не самоцелно. Не е отделен случай. Винаги когато има длъжностно лице, което е извършило престъпление свързано със службата се иска отстраняване. Има опасност, разбира се, да повлияе върху разследването и се иска отстраняването му от длъжност."

Иван Тотев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер 20 000 лева.

Адвокатът му представи документ заверен с днешна дата, че Тотев излиза в отпуск от днес до 15 февруари. Целта е била това да прекрати отстраняването му от длъжност докато върви разследването.

Районните кметове и други негови съпартийци от ГЕРБ се обявиха в негова защита. Според тях атаките към Иван Тотев са пряко свързани с предстоящите избори.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ ще излъчи на живо всички събития около встъпването в длъжност на Румен Радев
БНТ ще излъчи на живо всички събития около встъпването в длъжност на Румен Радев
Няма опасност от наводнения във Варненска област
Няма опасност от наводнения във Варненска област