НОВИНИ

За първи път Октоберфест започна зад ограда

За първи път - прочутият фестивал Октоберфест в Мюнхен започна зад ограда. Контролът на достъпа е част от засилените мерки за сигурност след двете ислямистки нападения през лятото. Полицията няма данни за конкретна заплаха, но действа превантивно. Хотелите отчитат 15% спад в резервациите, а традициионно Октоберфест привлича 6 милиона посетители.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:19, 17.09.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

В 12 на обяд кметът на Мюнхен Дитер Райтер отпуши първата бъчва с бира и официално даде старт на 183-тия Октоберфест. Засилените проверки и дъждовното време не помрачиха настроението, опашки се извиха още преди отварянето на тентите в 9 сутринта. Раниците са забранени. За охраната се грижат 600 полицаи, наети са и 450 цивилни охранители за близо 4 милиона евро. Камерите вече нямат "слепи петна". Оградата може да се демонтира за 50 секунди в случай на евакуация.

Маркус Да Глория Мартинс - говорител на полицията: Оградата затваря празнина от около 350 метра, която беше при този хълм. Няма смисъл от проверки на главния вход, а малко по-нататък да има отворено пространство, където хората могат да влизат и излизат свободно.

Тази седмица германските власти арестуваха трима сирийци по подозрения, че са изпратени от "Ислямска държава" за нови удари. През юли групировката пое отговорност за нападение във влак край Вюрцбург и на музикалния фестивал в Ансбах, където бежанец рани 20 души. Точно в Мюнхен пък 18-годишен от ирански произход застреля девет души в търговски център.

Маркус Да Глория Мартинс - говорител на полицията: Възможни са не само терористични нападения, но и действия на объркан индивид, който да всее хаос.

Октоберфест се провежда от 1810 година. Празникът е отменян само заради войни или епидемии от холера. Иначе и сега водещи пивоварни предлагат най-добрата си продукция във фирмени тенти с оркестри. Миналата година бяха сервирани 7 милиона и 300 хиляди литра бира и огромни количества наденички и претцели. Очаква се равносметката за сегашното издание, което продължава до 3-ти октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама мъже са с опасност за живота след инцидент с газ в Хасково
Двама мъже са с опасност за живота след инцидент с газ в Хасково
Протести в Германия срещу трансатлантическо сътрудничество
Протести в Германия срещу трансатлантическо сътрудничество