"Октоберфест" беше открит за 185-ти път в Мюнхен на 22 септември. Празникът на бирата ще продължи до 7 октомври. За настроението и атмосферата на фестивала разказва Александър Детев.

© Александър Детев

“Млякото е за бебета. Когато пораснеш трябва да пиеш бира”.

Това е един от най-популярните цитати за хмеловата напитка, неин автор е Арнолд Шварценегер. За 185-ти път Мюнхен “пораства”, следвайки думите на Шверценегер.

В рамките на повече от две седмици еднолитровите халби с бира сякаш се превръщат в естествено продължение на ръката на почти всички жители на баварската столица и гости на града, независимо от възрастта, пола и произхода.

© Йоана Димова

Точно в 12 часа на 22 септември кметът на Мюнхен Дитер Райтер отвори първото буре с бира и откри фестивала. А сред гостите бяха забелязани много знаменитости, включително и самият Шварценегер.

​В Мюнхен започна 185-ото издание на Октоберфест (СНИМКИ)

​В Мюнхен започна 185-ото издание на Октоберфест (СНИМКИ)

Хиляди хора се стекоха днес в Мюнхен за откриването на бирения Октоберфест, часове преди ритуалното отпушване на първото буре с пенливата течност, пре...

Населението на баварската столица нараства няколко пъти по време на "Октоберфест"
Населението на баварската столица нараства няколко пъти по време на "Октоберфест" © Александър Детев

И тази година милиони туристи ще се устремят към района Терезиенвийзе “Ливадите на Терезия”, кръстени на кралица Тереза на Бавария, която през 1810 година се омъжва за принц, впоследствие крал Лудвиг I на същото място, където до ден днешен се провежда “Октоберфест”.

Самият фест обаче не е за всеки – посетителите са много, а капацитетът на масите е често изпълнен. Не липсват прекалили с бирата, която далеч не е евтина. Цената на еднолитровата халба бира е около 11 евро, повече струват традиционният свински джолан и пълненото с магданоз пиле.

© Александър Детев
“За хората, които живеят в Мюнхен, “Октоберфест” е нещо по-скоро туристическо”, разказва Йоана Димова, която работи като програмист в Мюнхен и живее в града от пет години.

Въпреки това тя и нейните колеги и приятели посещават феста всяка година, но не всеки ден. Повечето фирми в Мюнхен резервират места за своите служители в някоя от големите палатки, които са 20 на брой и побират от 1000 до 7000 човека. През тях в следващите две седмици се очаква да минат около 6 милиона посетители, а литрите продадена бира отново се очаква да надминат броя на посетителите и да са над 7 милиона.

Посетителите, подобно на миналата година, ще са около половин милион повече в сравнение с 2016 г., когато фестивалът се проведе няколко месеца след терористичния атентат в Мюнхен.

© Александър Детев
“От 2016 насам контролът е доста по-стриктен, не допускат хора с повече багаж от една стандартна дамска чанта, а целият район на феста е заграден. Сред гостите обаче напрежение не се забелязва, въпреки че посетителите са по-малко от предишни години”, споделя Йоана.

Попитах я за това, как би описала отношението на немците към бирата с една дума.

“Нека да са три думи: Да е много!”
© Александър Детев

“Октоберфест” ще бъде закрит на 7 октомври, а дотогава освен палатките, въртележките и различните атракциони на “Терезиенвийзе”, в центъра на Мюнхен също ще продължават празненствата. Първото от тях беше традиционния парад в първата неделя на “Октоберфест”