Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обмисля дали да започне официално разследване във връзка с твърденията, че британския политик Найджъл Фараж е получил 450 000 паунда от бизнесмен.

Британският Канал 4 съобщи миналата седмица, че Фараж е получил подаръци на стойност 450 000 британски лири от застрахователния магнат Арон Банкс, съосновател на кампанийната група, подкрепяща Брекзит, Leave.EU.

"Ние сме запознати със съобщенията в медиите и публичните изявления по този въпрос", заяви говорител на ОЛАФ за POLITICO. "Като общо правило OЛАФ анализира входящата информация за потенциален интерес от разследване съгласно стандартните процедури", каза говорителят.

Той отбеляза, че органът анализира дали има достатъчно подозрения за измама, корупция или всякаква незаконна дейност, засягаща финансовите интереси на ЕС, и дали въпросите попадат в политическите приоритети на ОЛАФ за разследване.

"Едва след такава първоначална оценка, която понастоящем продължава, OЛАФ решава дали да започне или не разследване", заявиха от службата.

Първоначалната оценка "не означава, че въпросните лица са виновни за каквото и да е нарушение. ОЛАФ напълно зачита презумпцията за невинност", добавят от службата.

Европейският парламент разследва дарения за Найджър Фараж

Европейският парламент разследва дарения за Найджър Фараж

Европейският парламент ще започне разследване срещу британския политик и евродепутат Найджъл Фараж заради сигнал за укрити дарения в размер на 450 000...