НОВИНИ

Френско-британска среща на върха

Кризата с мигрантите, Великобритания и ЕС, памет за най-смъртоносната война в историята. На фона на тези съдбоносни за Европа теми френският президент Франсоа Оланд и британският премиер Дейвид Камерън проведоха 34-тата годишна френско-британска среща на върха. Двамата лидери разговаряха във френския град Амиен, близо до мястото, където днес беше отбелязан един век от битката при Сома.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:06, 03.03.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света
френско британска среща върха

По горещата тема на деня стана ясно, че Великобритания ще увеличи с 22 млн. евро помощта за Франция за справяне с кризата в Кале. Миналата година там се струпаха хиляди мигранти, които искат да се доберат до Острова. Лондон вече предостави 82 млн. евро за охрана на пристанището на френския град и на зоната за достъп до тунела под Ламанша. Тези данни съобщи още преди разговора на двамата лидери френският държавен секретар по европейските въпроси Арлем Дезир. Франсоа Оланд е поискал от Дейвид Камерън малолетните мигранти, задържани в Кале, да бъдат допускани по-бързо във Великобритания, ако имат там роднини.

Междувременно френският министър на икономиката Еманюел Макрон предизвика реакции отвъд Ламанша с коментара, че страната му ще престане да задържа мигрантите в Кале, ако Великобритания напусне ЕС. Арлем Дезир подчерта, че Париж и Лондон имат двустранно споразумение за миграцията, така че не може да има заплахи или шантаж. Все пак днес Франсоа Оланд предупреди, че евентуален Брекзит би имал множество последици, включително по въпроса за мигрантите.

Сред първите новини от срещата беше обявената сделка между Франция и Великобритания за създаване на ново поколение бойни безпилотни самолети. Съвместният проект е на стойност над 2 млрд евро. Предвижда се дроновете да влязат на въоръжение през 2020 г.

Утре лидерите на Франция, Германия и Русия ще обсъдят по телефона ситуацията в Сирия, съобщи френският президент. Оланд и британският премиер Камерън призоваха сирийското правителство и неговия съюзник Русия да спрат да нападат подкрепяните от Запада сирийски бунтовници. Те подчертаха, че договореното примирие в Сирия трябва да се спазва от всички и трябва да се осигури достъп до обсадените райони. В съвместното си изявление двамата лидери също така призоваха Русия да съдейства за спиране на престрелките в Източна Украйна и приканиха правителството в Киев да положи повече усилия за извършването на реформи.

Преди разговора в Амиен Франсоа Оланд и Дейвид Камерън участваха в церемония по повод 100-годишнината от битката при река Сома. Тя е първото съвместно френско-британско настъпление в Първата световна война. Продължава от юли до ноември 1916 г. и в нея са убити над 400 000 души. Днес те бяха почетени в британското гробище-мемориал в Позиер. Там са погребани 2756 загинали войници, сред които има 1828 британци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки в Софийската филхармония
Опашки в Софийската филхармония
На опашка за книги
На опашка за книги