НОВИНИ

Оланд обеща да премахне мигрантския лагер в Кале

Френският президент Франсоа Оланд посети за първи път Кале и обеща "пълно и окончателно" премахване на огромния мигрантски лагер в района, наричан "джунглата". Там са концентрирани около 10 хиляди души, които търсят път към Великобритания. Държавният глава призова Лондон да поеме своята част от тежестта на хуманитарния проблем. Миграцията е ключова тема в президентските избори във Франция през април.

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 26.09.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Ситуацията тук е неприемлива и всички го знаят, правителството ще стигне до края, заяви Оланд в Кале. Френските власти планират разселване на мигрантите в приемни центрове из страната до края на годината. Пред силите на реда в Кале френският президент обяви, че ще настоява Лондон да поеме своята част от хуманитарните усилия, включително в контекста на Брекзит.

Франсоа Оланд - президент на Франция: "Фактът, че Обединеното кралство взе суверенно решение не го освобождава от задълженията му към Франция. Бих казал - точно обратното".

Крайната десница във Франция редовно критикува социалистическото управление за справянето с бежанската криза. Нападки по темата идват и от традиционната десница, която избира своя кандидат за президентския вот през април. Досега Оланд старателно избягваше темата миграция, но през последните дни се обърна към проблема и в събота посети бежански център в централна Франция. Все пак днес той не отиде в самата Джунгла. Не го направи и неговият опонент отдясно Никола Саркози, който миналата седмица също беше в Кале. Вместо това държавният глава днес инспектира разширяването на местното пристанище.

Франсоа Оланд - президент на Франция: "Кале не е нито етап, нито разпределение за миграцията. Това е безизходица. Вече не е възможно преминаване, няма и да е възможно".

В така наречената Джунгла са струпани между 7 и 10 хиляди мигранти, предимно от Сирия, Еритрея и Судан, които искат да стигнат до Великобритания. Ако Франция не ги спира, човешкият поток ще се стовари върху Острова. 12 мигранти загинаха около Кале от началото на годината, включително петима блъснати от превозни средства край пристанището. По договорка между Париж и Лондон на подстъпите към него се изгражда огромна стена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Америка е в очакване на големия сблъсък - Хилъри срещу Тръмп
​Америка е в очакване на големия сблъсък - Хилъри срещу Тръмп
Национална кампания за повече спорт и движение започна в София
Национална кампания за повече спорт и движение започна в София