Френският държавен глава Франсоа Оланд призова Европа да отговори "с твърдост" на американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

© БТА / AP Photo / Armando Franca

"Когато президент на САЩ прави подобни изявления за Европа, когато говори за Брекзит като за модел за други страни, смятам, че трябва да реагираме", заяви Оланд в кулоарите на среща на върха на средиземноморските страни в Европейския съюз, свикана в Лисабон.

Изразявайки ентусиазма си от Брекзита, президентът на САЩ определи излизането на Великобритания от ЕС като "нещо чудесно".

"Трябва да потвърдим позициите си и да започнем диалог с непоколебимост за това, което мислим, както и с грижата за решаване на проблемите на света", каза пред журналисти Оланд, който след няколко часа се очаква да разговаря с Тръмп по телефона.

"Европа трябва да се самоопредели според ценностите, принципите и интересите си". Когато президентът на САЩ споменава климата, за да каже, че още не е убеден в полезността на климатичното споразумение, ние сме длъжни да му отговорим", допълни той.

"Когато той умножава протекционистките мерки, които могат да дестабилизират икономиките - не само европейските, а и икономиките на най-важните страни в света, ние сме длъжни да му отговорим, когато отказва достъп на бежанците, при положение, че Европа е изпълнила дълга си, сме длъжни да му отговорим", изтъкна Оланд.

Във връзка със Сирия, Ирак, борбата с тероризма и "онова, което трябва да се направи по отношение на Русия", френският президент отбеляза, че си струва да се води диалог с Тръмп.

Често именно неблагополучията, изпитанията и трудностите са проверка за стабилността на един съюз, за способността му да определя бъдещето си, каза Оланд.

Трезвомислието трябва да убеди европейците да вървят напред заедно, изправяйки се срещу популизма и риториката, насърчаваща популизма и екстремизма, която дочуваме от САЩ. Европа не е протекционистка, Европа не е затворена, тя не е лишена от ценности и принципи. Европа е сила, Европа е гаранция, тя е закрила и място на свобода и демокрация, и аз държа на нея, заяви президентът.