НОВИНИ

Оланд: Тежко изпитание за Европа

Британският референдум вдъхна смелост на евроскептиците. Лидерът на холандската крайна десница Герт Вилдерс заяви, че страната му трябва да последва британския пример. Националният фронт във Франция и Алтернатива за Германия ликуват. От днес Европа не е същата, но и няма да остане същата. Ще успеят ли сегашните европейски лидери да отговорят на очакванията на гражданите и за удържат задаващата се сепаратистка и популистка вълна? Белгийският премиер призова за закрито заседание - конклав - през юли.

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 24.06.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света

В Париж за втори път днес има извънредно заседание на правителството. Президентът Оланд нарече изхода от британския вот тежко изпитание за Европа и призова за отпор срещу популизма и екстремизма.

Франсоа Оланд - президент на Франция: "Екстремизмът и популизмът представляват огромна опасност. По-бързо се руши, отколкото се гради. Франция като страна-основателка на Европа не може да приеме това. Необходимо е ново начало. За да върви напред Европа не може да действа като преди. Народите очакват от Европейския съюз да препотвърди своите ценности - свобода, толерантност и мир".
Марин льо Пен, Лидер на Националния фронт: "За всички патриоти, за всички, които обичат свободата, днес е радостен ден. Не Европа умира, а Европейският съюз трепери, това е възраждане за народите и те трябва да изградят нов европейски проект на сътрудничество".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Twitter се присмя на Brexit
Twitter се присмя на Brexit
Временно спират топлата вода в някои квартали на София
Временно спират топлата вода в някои квартали на София