Високопоставени представители на двете Кореи си стиснаха ръцете публично, на приема преди откриването обаче американският вицепрезидент избегна среща с пратеника на комунистическия Север. Камерите старателно следят сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, най-вече заради вероятно послание от Пхенян към президента на Южна Корея.

© БТА

22-членната делегация на Северна Корея пристигна в Южна Корея с частния самолет на Ким Чен Ун "Илюшин 62". Машината се приземи на летище Инчхон, близо до Сеул.

Моментът е исторически. За първи път член на управляващата фамилия в Пхенян стъпва на южнокорейски земя след края войната между двете Кореи през 53-а.

Става дума за Ким Йо Чен, влиятелната 30-годишна сестра на лидера Ким Чен Ун. Образована в Швейцария,тя не само представлява брат си, но и отговаря за пропагандната дейност на партията. Именно от нея се очаква евентуално важно послание към южнокорейския президент.

По протокол севернокорейската делегация се води от 90-годишния Ким Йон нам, шеф на Президиума на Върховното народно събрание или парламента в Пхенян, най-високопоставеният представител на Севера, пристигал някога на юг. Сред посрещачите беше южнокорейският министър на обединението.

Камерите запечатаха ръкостискането между ръководителите на двете Кореи, на приема преди откриването на игрите. Южнокорейският президент Му Дже ин посрещна близо 200 гости, сред тях и краля и кралицата на Холандия, както и японският премиер Шиндзо Абе, който е говорил със севернокорейския представител.

За разлика от него, американският вицепрезидент Майк Пенс се появи за кратко и избегна среща с пратеника на Пхенян. Очакваше се двамата да бъдат настанени един срещу друг на масата.

Посещението на севернокорейците ще продължи три дни.

Ким Еуи-киеом, говорител на президента на Южна Корея: Президентът Мун ще се срещне със севернокорейските делегати на 10 февруари и ще има официален обяд с тях.

Ръкостисканията продължиха и на церемонията по откриването на Олимпиадата в Пьонгчанг. Двете Кореи дефилираха под един флаг и имат обединен женски отбор по хокей. Смята се, че страната на Ким ще използва игрите, за да стопли отношенията с Юга и за да излезе от дипломатическата изолация.