Олимпиада по безопасност на движението по пътищата ще се проведе в началото на декември сред ученици от 3 и 7 клас. Инициативата е на Столичната община, Министерството на образованието и Института за пътна безопасност. Днес ученици изпробваха тестовете пред кмета и просветния министър.

На Олимпиадата третокласниците ще решават тестове с 12 задачи на хартия, подобно на листовките за шофьорите. Седмокласниците пък ще работят по задачите онлайн. Днес на тестовете онлайн се пробваха два отбора шестокласници от 119-то училище. Действията на регулировчика им се видяха най-трудни.

БНТ: Какво се питаше там?

Георги, 6 клас: Последната задача със светофара, тя ме затрудни най-много.

Целта на олимпиадата е да се направи моментна снимка на обучението по пътна безопасност.

БНТ: Справиха ли се децата?

Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: Ами, задоволително. Основния пропуск не е на децата, а че пътната безопасност дълги години се неглижира в нашето общество.

В момента безопасност на движението се изучава само в Часа на класа, но според международната практика единствено във Финландия е самостоятелен учебен предмет.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Трябва да използваме всички инструменти, с които разполагаме не просто да ги обучим, но и да ги възпитаме, защото аз самия познавам хора, които са достатъчно знаещи, но от друга страна са агресивни на пътя.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Създадохме специална програма за подпомагане на училищата и детските градини да изграждат интерактивни площадки, кабинети по безопасност на движението, вече 84 училища са се възползвали от тази програма.

Такава площадка има и 119-то училище. Днес там беше демонстрирано безопасно управление на картинг. А 100-те най- добри ученици след втория кръг на олимпиадата ще получат за награда именно безплатно обучение за картинг.