НОВИНИ

Олимпиада по безопасност на движението по пътищата

Олимпиада по безопасност на движението по пътищата ще се проведе в началото на декември сред ученици от 3 и 7 клас. Инициативата е на Столичната община, Министерството на образованието и Института за пътна безопасност. Днес ученици изпробваха тестовете пред кмета и просветния министър.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:36, 20.11.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

На Олимпиадата третокласниците ще решават тестове с 12 задачи на хартия, подобно на листовките за шофьорите. Седмокласниците пък ще работят по задачите онлайн. Днес на тестовете онлайн се пробваха два отбора шестокласници от 119-то училище. Действията на регулировчика им се видяха най-трудни.

БНТ: Какво се питаше там?

Георги, 6 клас: Последната задача със светофара, тя ме затрудни най-много.

Целта на олимпиадата е да се направи моментна снимка на обучението по пътна безопасност.

БНТ: Справиха ли се децата?

Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: Ами, задоволително. Основния пропуск не е на децата, а че пътната безопасност дълги години се неглижира в нашето общество.

В момента безопасност на движението се изучава само в Часа на класа, но според международната практика единствено във Финландия е самостоятелен учебен предмет.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Трябва да използваме всички инструменти, с които разполагаме не просто да ги обучим, но и да ги възпитаме, защото аз самия познавам хора, които са достатъчно знаещи, но от друга страна са агресивни на пътя.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Създадохме специална програма за подпомагане на училищата и детските градини да изграждат интерактивни площадки, кабинети по безопасност на движението, вече 84 училища са се възползвали от тази програма.

Такава площадка има и 119-то училище. Днес там беше демонстрирано безопасно управление на картинг. А 100-те най- добри ученици след втория кръг на олимпиадата ще получат за награда именно безплатно обучение за картинг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите в чужбина искат нови организации да защитават правата им
Българите в чужбина искат нови организации да защитават правата им
Унгария е удовлетворила молбата на Груевски за политическо убежище
Унгария е удовлетворила молбата на Груевски за политическо убежище