Държавният резервен фонд на Оман загуби арбитражното дело срещу България за 80 млн. евро обезщетение, заведено заради фалита на Корпоративна търговска банка, съобщи БНБ.

Арабският инвеститор претендираше, че след отнемане лиценза на КТБ му е било попречено да оздрави банката, като по този начин е нарушен двустранен търговски договор между България и Султанат Оман.

През 2009 г. арабският инвеститор закупи 30% от капитала на КТБ за 185 млн. чрез дъщерното си дружество Булгериен Акюзишън компани.

След поставянето на трезора под особен надзор на 20 юни 2014 г. оманците заявиха, че са готови да оздравят банката, а 3 месеца по късно предложиха съвместен проект с aвстрийската компания Епик. В последствие преговорите с БНБ се провалиха, което даде повод на Оманския фонд да заведе дело срещу България, продължило три години и половина.

Решението на съда в полза на България прекратява възможността за нови искове срещу държавата и доказва законосъобразността на действията на БНБ, атакувани от Оманския фонд.