НОВИНИ

Омбудсманът иска да отпаднат арбитражите

Потребителските спорове да отпаднат от обсега на арбитражните съдилища в България. Такива законодателни промени ще инициира омбудсманът на републиката Мая Манолова.

bnt avatar logo
от БНТ
22:10, 15.03.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

По време на изнесената си приемна в Пловдив, по повод международния ден на потребителя, Манолова заяви, че само един от арбитражните съдилища у нас е образувал 102 хил. дела по искане на колекторски фирми. В същото време в приемните на обществения посредник не спират сигналите от ощетени и недоволни граждани от компаниите за събиране на задължения и монополните дружества. В момента само арбитражните съдилища у нас са 45. Според Мая Манолова трябва спешно да бъдат създадени ясни правила затова кой може да регистрира арбитражен съд, както и кой ще проверява и следи дейността му.

Мая Манолова, омбудсман: Тези фрапантни безобразия, които си позволяват дружествата в монополно положение, колекторските фирми, техните бухалки - арбитражните съдилища, трябва да бъдат прекратени. В случая са необходими законодателни промени. Аз съм готова да ги инициирам, да ги изработя и след това да използвам цялата си енергия, за да накарам парламента да ги приеме. Без нормативни промени нито един монополист доброволно не се отказва от своите привилегии, от всичко, което си е създал, и което е на ръба и отвъд закона.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Повече от 50 % подкрепят задължителното гласуване
Повече от 50 % подкрепят задължителното гласуване
Шествие пред посолството на Турция в София
Шествие пред посолството на Турция в София